Dankzij anticonceptie minder overlast door duiven in Tongeren

29 november 2017
De Tongerse stadsduiven zijn aan de pil, en dat heeft effect. Een half jaar geleden begon de stad anticonceptie te mengen door het voer voor de stadsduiven. Voorlopig resultaat: bijna 30 procent minder duiven in Tongeren.

Elke dag, op een vaste plek en een vast tijdstip, krijgen de stadsduiven in Tongeren maïs gevoerd. Wat ze niet weten is dat er tijdens het kweekseizoen een anticonceptiemiddel bij die maïs gevoegd wordt. De stad probeert zo de populatie duiven -en de bijhorende overlast- binnen de perken te houden.

"En het werkt," zegt milieuschepen en dierenarts Patrick Jans, zes maanden na de start van het project. "De duivenpopulatie is in Tongeren met 28 procent afgenomen, en dat is ongeveer wat we voorspeld hadden in het begin. Je merkt het ook al in de stad, er zijn zichtbaar minder duiven."

De tactiek met de anticonceptiva komt uit het buitenland. In steden als Barcelona en Venetië wordt die al jaren met succes toegpast.

Twijfelaars over de streep

Anticonceptie in duivenvoer: bij het begin van het project in Tongeren was het nog omstreden. Vogelbeschermers waren bang dat andere vogelsoorten, ook beschermde soorten, de anticonceptie zouden binnen krijgen. Zo zouden die soorten ook moeilijkheden krijgen om zich voort te planten.

Maar dat is niet gebeurd, zegt Jans: "Dat voer met anticonceptie wordt alleen aan de dominante stadsduiven gevoerd op vaste tijdstippen. Die duiven zijn getraind en komen als eerste op het voer af. We zorgen ervoor dat er geen maïs blijft liggen zodat andere soorten het niet kunnen oppikken. Na zes maanden is ook iedereen overtuigd dat het systeem werkt. De Raad voor Dierenwelzijn en de vogelbescherming gaan nu mee in het verhaal."

Tongeren gaat dus door met het project. Dat moet ook, want om het middel te laten werken, moet het elke dag toegediend worden. Buiten het kweekseizoen krijgen de stadsduiven gewone maïs, op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip. Zo blijven ze getraind. "Na een jaar gaan we dit nog eens evalueren, maar het zal pas na een jaar of vier echt duidelijk zijn hoe sterk de duivenpopulatie is afgenomen."

Bron: vrtnws.be