Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

"Dankzij de lockdown zullen net een deel van de koppels hun relationele problemen toch aanpakken"

wo 6 mei - 0:01

Koppels staan al de hele lockdown voor ongeziene uitdagingen. Ze zitten vaak op elkaars lip thuis, met of zonder kroost. Ouders moeten ook nog helpen bij de "aanlooplessen" van kinderen tussen hun werk door. Kortom, relaties worden op alle mogelijke manieren op de proef gesteld. Al kunnen koppels hier zeker ook sterker uitkomen, zegt relatietherapeut Sam Geuens.
© Neonbrand (via Unsplash.com)

Ons leven is veranderd en dat betekent dat heel wat mensen hun relatie moeten heruitvinden. "De gewoontes die we hebben opgebouwd als koppel - wie doet wat - houden op. Hoe houden we ons gezin leuk draaiende? Die logica is voor veel koppels de deur uit. Het is écht samen zoeken naar een nieuw evenwicht. Kijken wie welke taken doet, dat is een constant zoeken", zegt Sam Geuens, seksuoloog en relatietherapeut in 'We zullen doorgaan'.

Velen zijn gedwongen om hun problemen uit te praten, je zit nu eenmaal verplicht thuis

Hoeft dat noodzakelijk negatief uit te draaien, op een breuk? "Bij sommige koppels waren er al zaadjes aanwezig om te botsen. In de eerste weken van de crisis zijn die zaadjes gegroeid. Sommige koppels moesten dat nu aanpakken. Verplicht, want je zit nu eenmaal samen thuis. Ondertussen - na twee maanden lockdown - zie ik er koppels ook sterker terug uitkomen. Járen sleepten dingen aan want het leven ging in precoronatijden voort. Nu zijn sommige koppels verplicht geweest de moeilijkheden vast te pakken."

Scheidingspiek in aantocht?

Geuens geeft toe dat het soms ook ronduit "ontploft" thuis. De hulplijn 1712 meldde begin april nog 70 procent meer oproepen van huiselijk geweld.

"Grote uitdagingen zijn de copingvaardigheden, de gewoontes om met negatieve stress om te gaan. Een typisch voorbeeld: mensen gaan sporten als het hen te veel wordt... dat gaat dus moeilijk in lockdown en maakt die coronamaatregelen zo zwaar. Mensen hun strategieën om om te gaan met negatieve gevoelens vallen vaak weg. Dan krijg je spijtig genoeg een toename van mensen die niét goed omgaan met hun gevoelens", duidt Geuens.

Strategieën om negatieve gevoelens om te zetten, vallen vaak weg in lockdown

Zullen we - net zoals dat traditioneel het geval is ná de kerst- of zomervakantie - het aantal echtscheidingen zien stijgen? Dat durft Geunes niet zwart op wit te stellen. "In die periodes hebben koppels de kans om het zich niet aan te trekken. Ze zijn minder thuis (mogen gaan en staan waar en wanneer ze dat willen, red.). Dankzij de lockdown zullen net een deel van de koppels hun relationele problemen toch aanpakken."

Tip: probeer nieuwe simpele dingen uit

Als tip geeft Geuens mee om samen nieuwe dingen te proberen. "Uit onderzoek weten we dat blijven steken in routine als koppel niet verbindt. Dat geeft geen connectie of klik."

Je hoeft daarom heus geen gekke dingen uit te vinden. Geuens: "Neem dat gezelschapsspel dat daar al 10 jaar in de kast ligt of haal een doos met oude foto's boven. Haal herinneringen op." Andere gouden raad van de relatietherapeut is "mildheid en geduld". "Op deze momenten heel belangrijke eigenschappen van partners", klinkt het.

Beluister het gesprek met Sam Geuens in 'We Zullen Doorgaan':

Bron: vrtnws.be en 'We zullen doorgaan'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet