Dankzij de pil niet alleen beschermd tegen zwangerschap, maar ook tegen kruisbandletsels?

7 mei 2019
© Unsplash
Vrouwen die de pil nemen, hebben minder kans op een kruisbandscheur. Of dat is toch wat nieuw onderzoek vertelt. Orthopedisch chirurg Pieter Berger nam voor ‘Nieuwe Feiten’ het onderzoek onder de loep.

Een gescheurde kruisband? Lieven Vandenhaute kan ervan meespreken. Het is de band die je knie samenhoudt, en die kan scheuren bij het voetballen, skiën of verkeerd van je fiets vallen, in het geval van Lieven. Maar geen nood: een chirurg kan je, indien nodig, een nieuwe kruisband bezorgen.

“De operatie op zich stelt niet zoveel voor, maar de revalidatie duurt verschillende maanden” getuigt Lieven, die in deze kwestie een vat vol ervaring is. Al was hij toch verbaasd toen hij las dat vrouwen die de pil nemen, minder kans hebben op een kruisbandscheur.

Dokter Pieter Berger, orthopedisch chirurg aan het UZ Leuven, en gespecialiseerd in knie- en sportletsels, deelt die verbazing. Al is het in de wetenschappelijke literatuur al langer bekend dat er een verband zou zijn tussen schommelingen van vrouwelijke hormonen en het optreden van voorste kruisbandletsels, zegt hij. “Maar wat een recente studie probeert aan te tonen is dat het gebruik van de pil een beschermend effect zou hebben.” (Lees hier meer over het onderzoek)

Kritiek

Hoe heeft men dit onderzocht? “Men heeft een heel grote database geanalyseerd: een database die gebaseerd is op cijfers van de verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten” zegt Berger. Maar hij voegt meteen toe dat je ook kritiek op de studie kan hebben, wat de methodiek betreft. “Er is niet echt een indeling gebeurd op basis van het activiteitsprofiel van de patiënten. Men is ook vrij summier met de cijfers: er is bijvoorbeeld niet echt duidelijkheid over de grootte van de verschillende leeftijdscategorieën. Men kijkt ook alleen naar de voorste kruisband-reconstructies, terwijl het ook kan behandeld worden zonder operatieve ingreep.”

Al zit er ook een grond van waarheid in. Berger: “Het vrouwelijk hormoon oestrogeen heeft een invloed op de sterkte van het ligament. Aangezien je gedurende de menstruele cyclus verschillende schommelingen hebt in het oestrogeengehalte, zal je op bepaalde momenten in je cyclus een hogere concentratie hebben, en dan inderdaad meer risico op een kruisbandletsel.”

En wat is dan de link met de pil? “Wat de pil doet, is ervoor zorgen dat deze hormonale spiegels meer stabiel blijven, waardoor je minder invloed zou hebben op de sterkte van het ligament. Maar dat is hypothetisch en nog niet bewezen. En dat kan deze laatste studie ook niet met 100 procent zekerheid aantonen” zegt Berger.

X-benen

“Het klopt wel dat vrouwen door de band een hoger risico hebben op voorste kruisbandletsels”, besluit Berger. Verklaringen hiervoor moeten we echter niet alleen zoeken bij hormoonspiegels. “Er is ook een verhoogd voorkomen van x-benen bij vrouwen, en er zijn andere discrete anatomische factoren die kunnen meespelen.”

Beluister het gesprek met Pieter Berger in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Radio 1 Select