Danny Pieters: "De sociale zekerheid is er niet om het gat van de begroting te dichten"

25 januari 2017
Verder besparen in de sociale zekerheid. Ondertussen een favoriete uitspraak geworden van N-VA-voorzitter Bart De Wever in de begrotingskwesties. Zijn partijgenoot - en specialist in sociale zekerheid - Danny Peeters hier anders over.
“De sociale zekerheid is er niet om het gat van de begroting te dichten,” stelt Pieters. “Wél moet ze evolueren naar een systeem dat zichzelf bedruipt, zodat men niet altijd moet gaan bedelen om tekorten te laten aanzuiveren uit de begroting."

Belgisch systeem

De vicerector aan de KU Leuven vindt dat er dringend nood is aan een nieuwe visie van het Belgisch systeem. Volgens Pieters beantwoordt het systeem niet meer aan de behoeften van vandaag. “Ik geloof in de sociale zekerheid. Helaas wordt ze al jaren aanzien als een systeem voor armoedebestrijding, terwijl ze ook een verzekering moet zijn voor mensen met tegenslag. Ze moet een de grootste groepen van de bevolking zekerheid kunnen bieden zodat ze zicg geen zorgen moeten maken als ze ouder worden of ziek vallen."

Visie

En als dat niet gebeurt, dreig je de steun van de bevolking te verliezen.“Een sociale zekerheid die alleen voor de armen zorgt, eindigt als een arme sociale zekerheid,” stelt Pieters. “Teveel mensen hangen af van de sociale zekerheid om zo door te kunnen gaan.”
Volgens Pieters is het dringend tijd dat alle partijen samen zitten om de toekomst van het systeem uit te werken. "Maar alle partijen hebben schrik van het thema. Het is gemakkelijk om vandaag vriendelijk te zijn voor het kiespubliek dan nu moeilijke beslissingen te moeten nemen.”