Danny Verstraeten en Lynn Wesenbeek: “Vanaf dag één waren mensen verslaafd aan VTM”

1 februari 2019
VTM bestaat dertig jaar, en stuurde twee van haar televisielegendes naar De Ochtend: Danny Verstraeten en Lynn Wesenbeek.

“Ik werkte bij een bank voor ik bij VTM terecht kwam, en wist echt niet waar ik bij VTM zou uitkomen”, vertelt Lynn Wesenbeek. “Ik was 25 en had niets te verliezen. Maar niemand geloofde in ons. Gelukkig speelde die jeugdige onbevangenheid in ons voordeel. Vanaf dag één waren mensen verslaafd aan VTM.”

Dany Verstraeten herinnert zich nog de “doodsangsten” van de eerste live-uitzending. “Daarvoor had ik al tien jaar op de VRT gewerkt, op de verkeersredactie. Ik had er Mike Verdrengh leren kennen, en in hem had ik veel vertrouwen. Maar er was bijna niemand met relevante televisie-ervaring bij de start.”

Vergeleken met het VTM-nieuws, waren VRT-nieuwsuitzendingen regeringsmededelingen

“Men geloofde vooral niet in het commerciële karakter”, gaat Wesenbeek verder. “Vlaanderen was te klein volgens sommigen.”
Verstraeten: “Maar de eerste kijkcijfers gingen over het miljoen, en gingen niet meer naar beneden.”

Snelheid

“Vanaf het begin beslisten we om de onderwerpen dichter bij de kijker te brengen. Alles mocht. Vergeleken daarmee, waren VRT-nieuwsuitzendingen regeringsmededelingen. We brachten ook snelheid in het nieuws: we waren de eerste om satellietwagens te gebruiken.”
Volgens Wesenbeek kan je VTM toen nog het best vergelijken met een start-up: “jonge mensen die ervoor gingen.” 

Toekomst

Wesenbeek (56) werkt ondertussen niet meer bij VTM. “Het afscheid was moeilijk, maar ondertussen is dat gepasseerd.” Zij werkt ondertussen voor Kanaal Z. Verstraeten (63) blijft wel nog even nieuwslezer. “Maar de veertigste verjaardag zal niet meer met mij zijn”, lacht hij.

Herbeluister