Dansende beren

14 december 2018

Witold Szablowski, een Poolse journalist, heeft een boek geschreven over de Bulgaarse beren die in 2007 ophielden met dansen. Bulgarije was toegetreden tot de EU en dansende beren waren plots verboden.

Gedaan met op straat kunstjes opvoeren. Ze mochten ook niet meer bij hun bazen wonen die de tanden uit hun bek en een ring door hun neus sloegen zodat ze zich de rest van hun leven koest zouden houden. Door activisten van een Oostenrijkse dierenorganisatie werden de beren naar een speciaal park in de buurt van Sofia gebracht, waar ze vrij verder mochten leven. Maar dat viel lelijk tegen. De meeste beren wist zich met hun nieuwverworven vrijheid geen blijf.

De titel van het boek is ‘Dansende beren’, de ondertitel ‘Heimwee naar het communisme’. De beren zijn een metafoor. Voor al die mensen die na de val van de Muur niet wisten wat ze met al die vrijheid moesten aanvangen. En het nog altijd niet weten. Szablowski is hen gaan opzoeken. Joseph Pearce heeft het boek voor ons gelezen.

We praten over gepensioneerde beren en vrijgelaten communisten. En over Poolse plattelanders die sinds de val van de Muur doen alsof ze in het hobbitdorp uit Lord of the Rings wonen.