Darmflora

5 oktober 2018
Je zou denken dat het afval is, dat bruine, stinkende spul dat je ongeveer eenmaal daags in de wc laat ploffen. Het is afval, maar interessant afval. Zo interessant dat we er zaterdag - tijdens de lunch! - ons onderwerp van maken.

De bacteriën die in onze darmen huizen, zijn met veel: ongeveer honderdduizend miljard stuks. Ik tik dat even uit: 

100.000.000.000.000.000

Getallen van die omvang worden al gauw abstract, maar als we het vergelijken met het aantal cellen waaruit de gemiddelde mens bestaat wordt het concreter: er zitten tien keer meer bacteriën in uw buik dan dat er cellen zijn in uw lichaam.

Wow. 

Het aantal varieert van mens tot mens en ook de soorten bacteriën in iemands darm verschilen. U heeft er andere dan ik. Dat heeft met onze verschillende levensstijlen te maken, maar ook met gezondheid. Als je ziek bent verandert de samenstelling van je darmflora. Ook het omgekeerde is waar: met een bepaalde darmflora kan je beter beschermd zijn tegen allerlei ziekten.

Dat zijn tamelijk nieuwe inzichten, de darmflorakunde is een vrij jonge wetenschap. En veelbelovend. Er bestaat een verband tussen de soorten en aantallen bacteriën in onze darmen en allerlei kwalen. Ontstekingen, kanker, alzheimer. Sportlui zouden een andere darmpopulatie hebben dan niet-sporters. Er zou een verband zijn tussen depressie en onze darmflora.

Allemaal nog verder te onderzoeken dus. Werk aan de winkel, en toch wou Jeroen Raes, darmflorist aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, tijd maken voor Interne Keuken.