"Dat de VAR niet ingrijpt bij fouten, is stilaan een ergerlijke trend geworden"

24 februari 2020
In zijn analyse van de 27e speeldag gaat voetbalcommentator Peter Vandenbempt dieper in op de mindere vorm van Club Brugge en de bijna wekelijkse commotie rond de VAR.

Bij Club Brugge is het gewoon al een aantal weken veel minder

De wedstrijd tussen Club Brugge en Charleroi was zoals het weer, zei Club-trainer Philippe Clement achteraf. Slecht dus, want iedereen weet dat het geweldig regende, een beetje hagelde en heel hard waaide.

Charleroi bleek een ploeg die pas na de rust doorhad dat het 1-0 achterstond van in de openingsminuut. Het ging pas in de tweede helft beter voetballen en het kreeg toen ook wat kansen.

Bij Club Brugge is het gewoon al een paar weken veel minder. De spelers die het elftal moeten dragen en sturen zoals Hans Vanaken en Ruud Vormer halen hun niveau niet. En de ploeg dus ook niet.

Het is als voetballer geen vrolijk vooruitzicht om tegen fenomeen Clinton Mata te moeten spelen

Voorin blijft Clement zoeken naar een spits in vorm die het verschil kan maken, die een keer kan scoren. Krmencik doet dat bijvoorbeeld nog niet. Diatta is er niet, dat is ook een aderlating.

De anderen voetballen vooral tegen zichzelf. Percy Tau, bijvoorbeeld, die toch goed aan het seizoen begonnen was. De jonge De Ketelaere speelt nu ook even wat minder, wat niet onlogisch is. Openda brengt weinig bij als hij dan toch speelkansen krijgt. En Dennis is intrinsiek de beste van allemaal, maar hij is heel wisselvallig. Zijn rendement is nog niet al te groot.

Gelukkig voor Club zijn ze achteraan wel op niveau. Clinton Mata is gewoon een fenomeen, moet ik zeggen. Het lijkt me zeer ontmoedigend om 's morgens op te staan als voetballer en beseffen dat je tegen Mata moet spelen. Dat is geen vrolijk vooruitzicht. Doelman Mignolet is in elke wedstrijd dan weer goed voor een redding die Club in deze moeilijke periode voor puntenverlies behoedt.

Want dat is het goede nieuws voor Club Brugge: AA Gent swingt op dit moment en maakt een karrevracht aan doelpunten, maar de voorbije 5 competitiematchen heeft het maar 2 punten goedgemaakt op Club.

Je wil niet dat een ploeg naar 1B zakt omdat de VAR toevallig de andere kant op kijkt

Bij Charleroi waren ze gisteren razend over dat doelpunt van Club Brugge. Voor mij was dat ook een duidelijke fout van Dennis op Dessoleil, maar die werd niet gefloten en ook niet gecorrigeerd door de VAR.

Dat is stilaan toch een ergerlijke trend geworden in het voetbal. Als antwoord op de kritiek dat de VAR te veel tussenkwam en het tempo uit de wedstrijd haalde, legt men de lat nu heel hoog. De grote paraplu is dan natuurlijk de "clear error". Pas als de scheidsrechter een duidelijke fout heeft gemaakt, mag de VAR tussenkomen.

Maar blijkbaar hangt er dikke mist in de VAR-busjes, want er zijn wat mij betreft een aantal zonneklare overtredingen gepasseerd zonder dat de VAR op zijn minst heeft gevraagd aan de scheidsrechter om eens te komen kijken. Dat gebeurt ook op Europees niveau. Het is een beetje zoals het coronavirus: het zit overal.

Ik hou eerlijk gezegd mijn hart vast voor de komende 3 speeldagen. Vooral dan met die strijd om het behoud. Dat is op leven en dood, want 1 ploeg tuimelt naar het kerkhof van 1B. Je wil toch niet dat een ploeg dat overkomt omdat de VAR toevallig de andere kant op kijkt of op wil kijken.

Beluister het volledige gesprek in De Ochtend:

Lees ook: