"Dat enthousiasme vastleggen? Dat is voor ons misschien wel het fijnste wapenfeit van de afgelopen weken"

2 november 2019
Belgodyssee? Dat zijn zeven duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Deze week zijn Anton De Wolf en Clothilde van Brussel aan de beurt.

Hoe heeft Anton De Wolf het hele Belgodyssee-gebeuren beleefd? Zijn verslag:

Clothilde en ik ontmoetten elkaar de eerste keer allebei erg nerveus: net voor we moesten verschijnen voor de selectiejury. Het was dan ook leuk om elkaar later opnieuw tegen te komen. Onze voorbereidingen verliepen voorspoedig (of dat dachten we) en we werkten ontspannen toe naar de eerste week.

De startvergadering op de VRT/RTBF maakte duidelijk dat de ideeën waarmee we aan de slag wouden gaan niet haalbaar waren. Soms te simplistisch, soms te vergezocht. Terug naar de schrijftafel dus. Clothilde en ik bleven niet bij de pakken zitten en kwamen al snel met een leuk alternatief: een reportage met focus op educatie.

Toen we samen op reportage vertrokken, wilden we twee plaatsen combineren in één reportage. Al snel werd duidelijk dat dat niet zou lukken. Mijn hart lag na ons bezoek bij de heemtuin van basisschool Hertog Karel en dat van Clothilde in de wondere wereld van de fietswerkplaats van ‘Les Ateliers de la Rue Voot’. De tuin en enkele van haar ‘bewoners’ maakten op eenvoudige wijze duidelijk wat het betekent om zorg te dragen voor de natuur. De werkplaats liet zien dat met wat kennisoverdracht en recuperatiematerialen, veel oude fietsen een geweldig nieuw leven te wachten staat.

Wout, Roel, Lukas en Kris van de heemtuin, lieten ons hún meesterwerk zien, met de nodige anekdotes. Elk op hun eigen wijze, lieten ze ons proeven van wat de tuin te bieden heeft. Ze vertelden ons wat ze leerden van de tuin, van elkaar en wat de voor- én de nadelen zijn. Dat enthousiasme vastleggen, is voor ons misschien wel het fijnste wapenfeit van de afgelopen weken.

Beluister de reportage van Anton De Wolf:

Lees ook: