"Dat je na 8 uur les op eender welke motor mag kruipen, is totaal absurd

18 maart 2016
Koen Wauters is een man die houdt van snelheid. Als ex-motorrijder en rallypiloot haalt hij de motorongevallen uit het nieuws. Een paar jaar geleden borg hij zijn motor definitief op, omdat hij vond dat hij niet meer alert genoeg was om er nog mee te rijden.

Clouseau-zanger en VTM-gezicht Koen Wauters herkent de eerste lentekriebels van motorrijders perfect. De gashendel helemaal open en voor je het weet zit je aan snelheden die je nergens mag halen. En dan is een ongeval snel gebeurd, net zoals er afgelopen weekend een aantal doden te tellen waren. 

Het begon voor Koen al gevaarlijk. Toen hij op een dag werd voorbijgesneld door twee motards besliste hij ook een motor te kopen. Na amper één week les haalde hij zijn rijbewijs en kocht hij een vrij zwaar exemplaar, een 750 cc. Levensgevaarlijk voor een jonge gast met weinig rij-ervaring en pas na een aantal weken werd het verantwoord dat hij er mee ging rijden.

Het is zoals van een 2pk'tje naar een dikke Porsche gaan 

Je kent de gevolgen van een hoog vermogen niet. Daarom is het volgens Koen noodzakelijk om de voorwaarden om het rijbewijs te krijgen te verstrengen en moeilijker te maken. 

Toch is Koen van snelheid gaan houden en ook nu rijdt hij nog met de auto op circuits. Maar toen hij kinderen kreeg ging hij steeds minder met de motor rijden en hoe minder je rijdt, hoe gevaarlijker het wordt. Koen begon na te denken bij vanalles, ook bij dingen die hij vroeger vanuit een reflex deed. Het is een moeilijk evenwicht tussen iets doen wat niet mag en zeggen dat je alles onder controle hebt. Tot die ene keer dat er wél iets gebeurt.