"Dat kan dus gewoon. Iets nationaal regelen."

14 september 2021
CoronaCheck, pass sanitaire, green pass, ... Nederland is lang niet het eerste land in Europa dat de coronapas invoert. Vlaanderen heeft de deur opengezet, maar heeft nog niks beslist. En dat vindt Nederbelg Bas Birker vreemd, vertelt hij in zijn middagjournaal voor 'Nieuwe Feiten'.

Liefste landgenoten,

In mijn geboorteland moeten ze er ook aan geloven. De invoering van de coronapas om nog iets te kunnen doen in je leven. Nederlanders vrezen een tweedeling in de maatschappij.

De Belg in mij lachte en zuchtte. Amateurs. Wij hebben al tweedelingen op metaniveau sinds 1830. Er is een tweedeling in taal, een driedeling in gewestelijk beleid en zelfs een tweedeling in gemeenschappen. Ik weet dat er drie gemeenschappen zijn, maar ik doelde nu op de chatgeschiedenis van de premier. Die heeft ook een tweedeling. De helft wil wel gemeenschap en de andere helft niet.

Bij de noorderburen moet je dus over anderhalve week je corona-app laten scannen om een schnitzel met satésaus en een glas karnemelk te kunnen bestellen. Ongevaccineerden voelen zich buitengesloten en beperkt in hun vrijheid. Niet zo gek ook. Als je al anderhalf niets mag is het natuurlijk wennen als je ineens niets mag. De pasjesmaatschappij blijft hier voorlopig beperkt tot Brussel, omdat het daar levensgevaarlijk is. En dan is er nog Corona ook. Dat regionale maatregelen geen enkele zin hebben weten we al ruim een jaar. Maar toch bedenken onze grote roergangers zich nu exact hetzelfde als in 2020: als mensen in Brussel niet op café kunnen, gaan ze dan niet gewoon in de Vlaamse rand zuipen?

Het antwoord is natuurlijk: natuurlijk. En dus overweegt het management van Vlaanderen NV om in de Vlaamse rand dezelfde maatregelen in te voeren om pasjestoerisme te ontmoedigen.

Newsflash: België is een scheet groot. Als je beperkingen invoert in Dilbeek, gaan mensen feesten in Ternat. Of toch tot ze erachter komen dat daar geen zak te beleven valt. Als je de coronapas invoert in de Brusselse rand, moet je hem ook invoeren in de rand rond de rand. En de rand daarrond. En de randrandrand. U begrijpt het, voor je het weet zitten antivaxxers op de dijk in Oostende te overwegen of ze op de lokale luchthaven niet gewoon de vlieger naar Griekenland zouden pakken om een pint te drinken.

Helaas hebben ze daar een coronapas. Net als in Portugal, Italië en Cyprus trouwens. En in al die landen geldt die regel in het hele land. Hoort u dat, luisteraars? Dat kan dus gewoon hé, iets nationaal regelen. Ik vind het prachtig om te zien dat de Vlaamse leiders zoveel Asterixen hebben gelezen dat ze daadwerkelijk denken dat wij als laatste dappere nederzetting weerstand kunnen blijven bieden. Ik ben benieuwd welke toverdrank ze daar in Brussel hebben ontdekt. Maar iets zegt me dat het geen karnemelk is.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: