“Dat kan niet dat jullie geen papa hebben!”

11 augustus 2018
Waar Ann Wauters basket, volgen haar vrouw Lot en hun drie kinderen. Ook naar conservatieve landen zoals Zuid-Korea en Turkije. “Iedereen dacht dat we zussen waren. Onze kuisvrouw snapte niet goed wie de mama nu was.”

In 2003 speelde Ann Wauters in Zuid-Korea. “Ter voorbereiding had ik een reisgids gekocht, om te weten wat ik moest verwachten. Daarin stond letterlijk dat lesbische vrouwen hun geaardheid het best niet toonden."

Zussen of vriendinnen

“Ik had Lot nog maar pas leren kennen. Ik had zin in een avontuur, dus we trokken naar daar. Het was maar voor twee maanden. Maar het was toch wat anders dan ik had verwacht.”

We kregen elk een kamer

“We kregen elk een kamer, wel op dezelfde gang. We hebben onze plan ermee getrokken. De ene kamer gebruikten we als woonkamer, de andere om in te slapen.”

“We wilden ieders cultuur respecteerden, dus we wilden niet open en bloot daarvoor uitkomen. Zo waren we niet in die tijd.”

Ik denk dat het een ander verhaal is voor twee vrouwen die arm in arm lopen dan voor twee mannen hand in hand

“De mensen dachten dat we zussen waren, of vriendinnen. Ik denk dat het een ander verhaal is voor twee vrouwen die arm in arm lopen dan voor twee mannen hand in hand. Ik heb me nooit onveilig gevoeld.”

"Jawel, twee mama’s!"

Later speelde Wauters lange tijd in Turkije. “Ook niet simpel. We kiezen er wel de landen uit”, lacht ze.

“Ik denk dat het natuurlijker ging omdat we kinderen hebben. Zij gaan er heel natuurlijk mee om. Ze zeggen dat gewoon, wij hebben geen papa.”

Daarop werd verbaasd gereageerd. “Dat kan niet dat jullie geen papa hebben! Dat is onmogelijk.”

“Jawel, wij hebben twee mama’s!”, zeggen de kinderen dan. “Zo simpel is het voor hen.”

Met behulp van Google Translate

“Onze kinderen gingen naar de internationale school. Daar stonden ze er meer voor open, konden ze het uitleggen. Dat leverde soms grappige momenten op.”

Ja maar, wie is nu de mama?

Wauters herinnert zich ook nog een grappig moment met hun kuisvrouw. “Zij had in de eerste weken enkel Lot en de kinderen gezien, omdat ik veel aan het trainen was. Toen ik thuis was, ging ze haar gsm halen boven. Ze nam Google Translate erbij om te vragen wie nu de mama was. Ze verstond het even niet. En de volgende vraag was: zijn jullie zussen?”

“Die mensen staan daar niet voor open omdat ze er nog nooit over gehoord hebben. Ze hebben daar nog niet over nagedacht, over niet-traditionele gezinnen. Ik voel dan ook niet de nood om er mijn tijd in te steken om dat proberen uit te leggen. Ik ben dan maar rap weer weggegaan naar mijn training (lacht).”