“Dat Lupin nu herleeft, is alleen maar prachtig”

2 februari 2021
© Netflix
Ook fan van 'Lupin'? De serie op Netflix over Assane Diop, een gentleman-inbreker die zich door Lupin laat inspireren, is razend populair. Arsène Lupin werd al in 1905 bedacht door schrijver Maurice Leblanc, maar veel mensen leerden hem dit jaar pas kennen. Uitgever Martijn Couwenhoven was wél al veel langer fan. 5 jaar geleden gaf hij de eerste Nederlandse vertalingen uit. "Ik vond het meteen heel pakkend."

Arsène Lupin is een held die voor de armen opkomt en met zijn ravissant voorkomen iedereen rond zijn vinger windt. De tegenhanger van Sherlock Holmes, zeg maar. De boeken over hem bestaan al jaren, maar dankzij Netflix werd ie opnieuw razend populair. 

De serie gaat, voor alle duidelijkheid, niet over Arsène Lupin zelf, maar over Assane Diop, een galante dief die zijn vader wil wreken voor het onrecht dat een rijke familie heeft gedaan. Hij laat zich inspireren door Lupin, en de boeken van Leblanc komen ook vaak in beeld. 

"Dit moet wel aanslaan"

Uitgever Martijn Couwenhoven was Netflix toch nog een stapje voor. Enkele jaren geleden kocht hij een boekje van Leblanc op een markt in Frankrijk, voor amper 50 cent. "Ik vond het meteen heel pakkend" vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'. "En ik dacht: 'Als ik een uitgeverij begin, dan is dit misschien het ideale boek voor een breed publiek. Dit moet wel aanslaan.'"

De droom van Couwenhoven kwam ook echt uit: Uitgeverij Oevers werd in 2016 opgericht. "Dat Lupin nu herleeft, is alleen maar prachtig in het vijfde jaar van mijn uitgeverij."

Dat Lupin nu herleeft, is alleen maar prachtig.

Lees verder onder de Netflix-trailer van 'Lupin'

Martijn Couwenhoven ziet de serie als een cadeau voor zijn uitgeverij. En wat voor een cadeau. Zo heeft hij al 10.000 boeken verkocht. "De boeken sluipen echt op zijn Arsène Lupins de bestsellers-lijst binnen." 

Beluister het gesprek met Martijn Couwenhoven in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook: