"Dat Qatar een schurkenstaat is, is absolute nonsens"

29 december 2017
Hoe belandt een Vlaamse professor in Qatar? Dat kan Gerd Nonneman vertellen. Hij is professor Internationale relaties en Golfstudies in Qatar aan de Georgetown University Quatar.

Of Gerd Nonneman een cultuurshock had toen hij naar Qatar verhuisde? "De grootste shock was veranderen van een Brits naar Amerikaans universiteit systeem. Met de Arabische wereld was ik al langer vertrouwd."

Hoe hij in Qatar terecht kwam, heeft voor een stuk te maken met de voormalige Emir Sjeik Hamad die in 1995 aan de macht kwam. “Hij was misschien de enige Emir die ook revolutionair was, laat ons zeggen (lacht). Samen met zijn vrouw Mozah, heeft hij de staat gerevolutioneerd”, aldus Nonneman. “Hij wou een kenniseconomie creëren. Het binnen brengen van een waaier aan universiteiten was er een onderdeel van.” Dus mocht Nonneman de opgerichte Georgetown mee gaan uitbouwen, eerst als decaan, nadien als professor.

Pragmatisch beleid

Maar wordt Qatar niet als schurkenstaat gelabeld door de omgeving? “Dat is eigenlijk een PR-campagne, van vooral Saoedi-Arabië en Abu Dhabi om Qatar terug in zijn doosje te steken, want de Golfstaat was eigenlijk een laatkomer.” Het beleid dat Sjeik Hamad doorvoerde, viel niet in goede aarde bij de naburige Golfstaten. “Qatar bouwde onder andere een onafhankelijker buitenlandbeleid uit, waarin het tracht pragmatische relaties uit te bouwen met iedereen.”

Een aantal mensen stuurden fondsen richting radicale groepen in het Midden-Oosten, maar dat is eigenlijk een druppel in de oceaan

Daaronder vallen ook Iran en de Moslimbroeders, wat bij onder meer Saoedi-Arabië in het verkeerde keelgat schoot. “Met Iran delen ze hun grootste gasveld, dus hebben ze een modus vivendi nodig. De Moslimbroeders beschouwen ze als een onderdeel van de toekomst in de Arabische politieke wereld dus denken ze, daar moeten we relaties mee onderhouden.”

Het label van schurkenstaat is dus absolute nonsens, volgens de professor Golfstudies. “Een aantal mensen stuurden fondsen richting radicale groepen in het Midden-Oosten, maar dat is eigenlijk een druppel in de oceaan. Het is een probleemdossier dat al langer bekend is bij de Amerikanen. Intussen voerde Qatar er een strenger beleid tegen in door Qatar.”

Conservatief maar tolerant

Is het dan vrij leven in de Golfstaat, ook voor zijn vrouw? “Absoluut. Het idee dat vrouwen allemaal iets op hun hoofd moet dragen klopt in de verste verte niet. Het is eigenlijk een heel tolerante omgeving. De maatschappij blijft conservatief, maar als je je niet wil bedekken, is het ook goed.”

Het idee dat vrouwen allemaal iets op hun hoofd moet dragen klopt in de verste verte niet

Nonneman ziet dat er veel beweegt. “Het is een autocratisch regime, maar er is wel consultatie. Bovendien, als de nieuwe grondwet geldig wordt, komt er een verkozen parlement. Dat is intussen aangekondigd voor 2019. De Emir blijft een veto hebben, maar die kan op zijn beurt aangevochten worden door een meerderheid in het parlement.”

Beluister de hele uitzending

Lees ook