"Dat WK-lied is wel de boodschap van België aan de wereld"

11 maart 2018
Feministe Monika Triest vindt de tekst van het WK-lied van rapper Damso niet vrouwonvriendelijk. “Iemand die gewoon niet vriendelijk is, kun je niet straffen. Dit is niets minder dan vrouwenhaat.”

Monika Triest heeft met ‘Wat zoudt gij zonder 't vrouwvolk zijn?’ een geschiedenis van het Belgische feminisme geschreven. De auteur vindt feminisme nog broodnodig anno 2018. “Er zijn zoveel terreinen waarop vrouwen nog structureel achterstand hebben.”

“Op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld. Veel vrouwen werken deeltijds, om werk en gezin te combineren. Zo verliezen ze bepaalde rechten, zonder zich dit te realiseren.”

“Geweld tegen vrouwen is natuurlijk volop in de actualiteit nu. Dat bestaat op alle gebieden. Dat komt niet uit de lucht gevallen, maar daar is nu plots veel aandacht voor omdat vrouwen het lef gehad hebben om naar buiten te komen met wat zij ervaren hebben aan geweld en intimidatie.”

Onvoorstelbaar

“Wat ik dan jammer vind, is dat die tekst van Damso voor het WK Voetbal gewoon vrouwonvriendelijk genoemd wordt. Maar iemand die niet vriendelijk is, kun je niet straffen. Ik zou vrouwenhaat zeggen. Het is onvoorstelbaar dat zoiets de dag van vandaag nog kan. Ik zou de tekst hier niet durven voor te lezen. Het is zo schandalig dat daar sancties op zouden moeten staan.”

De tekst is zo schandalig dat daar sancties op zouden moeten staan

“Deze tekst is op de jeugd gericht. Het geeft een boodschap aan alle jongeren van vandaag, aan alle voetbalfans, dat dit de taal is die jullie tegenover vrouwen mogen gebruiken.”

Symbolisch

“Op zijn eentje mag Damso doen wat hij wil. Maar in dit geval is het lied gekozen door de voetbalbond. Het WK Voetbal is een heel symbolisch en openbaar gebeuren. Het is schandalig dat België zich daar op die manier presenteert.”

Dit gaat veel verder dan gewoon vrijheid van meningsuiting

“Dit gaat veel verder dan gewoon vrijheid van meningsuiting. Dit is de boodschap van België aan de wereld. Dat de voetbalbond niet zou geweten hebben hoe de tekst eruit zou zien, zijn maar excuses achteraf.”

Monika Triest met haar boek over de geschiedenis van het Belgische feminisme.