David vs. Goliath

3 april 2019
Huguette Debets verloor haar ex-man en de vader van twee van haar kinderen bij een vliegtuigcrash van een Boeing 737 Max in Ethiopië. Ze wil Boeing ter verantwoording roepen, voor de dood van honderden mensen en klaagt hen aan voor "dood door nalatigheid". Als enige neemt zij het op tegen 's werelds grootste luchtvaartbedrijf. Vandaag het thema “David versus Goliath” in De Wereld van Sofie.

Advocaat Jorgen van Laer is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. Hoe schat hij de kans op slagen in tegen een mastodont als Boeing?

In de modewereld binden kleinere ontwerpers vaak de strijd aan tegen grote multinationals. Denk aan Murielle Scherre die een van haar ontwerpen al te gelijkend zag terugkeren in de winkelrekken van keten H&M. Modejournaliste Linda Van Waesberge heeft het fenomeen al vaker gezien.

Hét oerverhaal van de underdog die de veel te sterke tegenstander verslaat, is natuurlijk dat van David en Goliath uit het Oude Testament. Hoe zat dat ook alweer precies in elkaar? Een gesprek met theoloog Hans Ausloos (Université Catholique de Louvain).

In 2006 krijgen Filomena (Filouke) en Albert te horen dat hun woonwijk in Willebroek een industrieterrein wordt en dat ze onteigend zouden worden. Ze kregen nog een habbekrats voor hun grond en een projectontwikkelaar zou er mee aan de slag gaan. Maar Filouke en Albert vochten terug tegen de Gemeente, de Provincie én een projectontwikkelaar. Een reportage van Max Vryens.

Op 29 september 1971 stonden in Leeds David en Goliath tegenover elkaar, op een voetbalveld. De thuisploeg was op dat moment een van de beste teams in Europa. En Lierse een eenvoudige provincieclub. Leeds had de heenwedstrijd in Lier gewonnen met 0-2 en er was niemand meer die twijfelde aan hoe het zou aflopen. Maar dan voltrok zich het mirakel van Leeds. Reporter Ward Bogaert trok gisteren naar twee vedetten van toen: Neel De Ceulaer en Ronny Michielsens.

Lees ook: