"Te vaak is het nog 'zwijgen of vertrekken' uit de Joodse gemeenschap"

2 februari 2017
Straks gaat er in het Vlaams Parlement een hoorzitting door over religie en homoseksualiteit. Aanleiding was een uitzending in De Afspraak vorig jaar:

David Weis van Balagan, een organisatie die zich inzet voor Joodse holebi's, is uitgenodigd voor de hoorzitting in het Vlaams Parlement. Hij is nog steeds gechoqueerd bij het horen van het gesprek tussen rabbijn Aaron Malinski, imam Brahim Laytouss en Bart Schols in De Afspraak. "Voor mij als holebi en progressieve Jood zijn de uitspraken van de Rabbijn onaanvaardbaar"

De stroming waarin joden opgroeien, is bepalend voor zijn of haar visie naar holebi's toe stelt David Weis. Vooral bij conservatieve en orthodoxe joden in Continentaal Europa is homoseksualiteit een taboe. "Veel orthodoxe holebi's durven er niet over praten. Vaak is het zwijgen of de gesloten gemeenschap verlaten."

Dat holebi's in die gemeenschap zichzelf niet kunnen zijn, heeft volgens Weis alles te maken met interpretatie van de heilige teksten. De orthodoxe gemeenschap interpreteert die zeer letterlijk en gaat er dus van uit dat homoseksualiteit, en dan vooral tussen mannen, niet toegelaten is. 

Toch is David Weis hoopvol. "In het buitenland zie je dat religie en geaardheid wel kunnen samengaan. In bijvoorbeeld Groot-Brittanië of de Verenigde Staten zijn er orthodoxe rabijnnen die wel het gesprek omtrent homoseksualiteit aangaan." Weis wil er voor pleitten dat men ook in België homoseksualiteit tolereert.