De 5 beste horrorfilms volgens Jonas Govaerts (en waarom ze zo goed werken)

23 oktober 2018
© Radio 1
Zin om een nacht lang griezelfilms te kijken met Halloween? Dit zijn ‘must sees’ van horrorliefhebber en -regisseur Jonas Govaerts (‘Welp’).

1. The Wailing (Zuid-Korea, 2016, Na Hong Jin)

Een politieman onderzoekt een aantal moorden en er blijkt iets bovennatuurlijks aan de hand te zijn. Waarom het zo goed werkt? Bovennatuurlijke krachten, en het cultuurverschil maakt het nog enger. Wat hier ook speelt is de schrik van een ouder om je kind te verliezen.

2. Haute Tension (Frankrijk, 2003, Alexandre Aja)

Het beste voorbeeld uit de stroming van het ‘French Extremism’ begin jaren 2000. Basic verhaal met de Belgische Cécile de France die wordt achtervolgd tijdens een weekend met haar vriendin. Waarom het zo goed werkt? Principe van ‘home invasion’: feit dat er iemand je veilige plek binnendringt.

3. Veronica (Spanje, 2017, Paco Plaza)

Soort update van The Exorcist, over een schoolmeisje dat bezeten is. Waarom het zo goed werkt? Heel goed gemaakt en ‘gebaseerd op ware feiten’ - dat maakt het nog enger!

4. Kill List (Engeland, 2011, Ben Wheatley)

Wisselt van genre op interessante manier. Begint als gangsterdrama, en dan sluipt het occulte erin. Heel straf gemaakt met weinig budget. Waarom het zo goed werkt? Het gaat om een paranoïde fantasie waarin alles rond jou draait, een soort koortsdroom.

5. De nieuwe Halloweenfilm (2018, David Gordon Green)

De eerste goeie sequel sinds de originele ‘Halloween’ in 1978. Mooi portret van drie generaties vrouwen die verwerken wat toen is gebeurd. En Jamie Lee Curtis doet opnieuw mee! Waarom het zo goed werkt? Principe van ‘home invasion’, en bovendien is er een masker zonder uitdrukking, motief en verleden. Dat staat symbool voor het onbekende, waar we allemaal bang voor zijn.

Lees ook: