De 5 beste series volgens de luisteraars van Hautekiet

2 december 2015
 De 5 beste series volgens de luisteraars van Hautekiet
Vroeger hadden films het alleenrecht op goede verhalen. Maar sinds een jaar of tien zijn series met ijzersterke scenario’s stevige concurrenten van films geworden, en gaan we meer en meer binge-watchen (marathonkijken). Maar wat zijn de 5 beste series aller tijden? Hautekiet zocht het uit.

Alle goede series gezien hebben? Een onmogelijke klus. Want er zijn er veel, zo veel. En de komst van Netflix maakte menig serieverslaafde nog verslaafder.

Maar wat zijn nu de 5 beste series aller tijden?

Hautekiet verzamelde deze week lijstjes met favoriete series van de luisteraars. Deze vijf werden het vaakst genoemd: 'The Sopranos', 'House of Cards', 'The Wire', 'Game of Thrones' en 'Breaking Bad'. Een poll zorgde uiteindelijk voor deze eindstand:

1. THE WIRE

HBO-reeks 'The Wire' is de favoriete serie van de Hautekiet-luisteraars. Vijf seizoenen lang kon bedenker David Simon het publiek boeien met de verhalen van agent James ‘Jimmy’ McNulty en zijn collega’s bij de politie in Baltimore. Om criminelen te volgen maken ze gebruik van afluisterapparatuur (‘The Wire’ in jargon). De kijker krijgt hierbij zowel inzicht in de hoofden van politieagenten als in die van criminelen.

De impact van de serie is groot. Universiteiten zoals Harvard gebruikten ‘The Wire’ bijvoorbeeld als lesmateriaal. Omdat het de kijker een inzicht geeft in stadsorganisaties, relaties tussen instellingen, etc.

Luisteraar Karsten Lemmens - noem hem gerust serieverslaafde - besluit zelfs : "Het zou heel nuttig zijn als politici eens naar 'The Wire' zouden kijken. Ze zouden de wereld beter begrijpen."

2. BREAKING BAD

De strijd tussen nummer 1 en 2 was bijzonder spannend. Maar uiteindelijk moest'Breaking Bad' toch de duimen leggen tegen 'The Wire'.

'Breaking Bad' vertelt het verhaal van chemieleraar Walter White, die met kanker af te rekenen krijgt. Om zijn gezin een goede toekomst te bezorgen, gaat hij zelf drugs fabriceren, die verkocht wordt door zijn compagnon Jesse. Maar Walter White komt al snel écht op het slechte pad.

Het straffe aan deze reeks is vooral dat de kijker vijf seizoenen lang geboeid blijft. Geen enkele aflevering duurt te lang. Geen fragment is overbodig.

Niet verwonderlijk dus dat de reeks met meerdere Emmy Awards en andere prijzen bekroond en beloond werd. Wie op deze link durft klikken, mag zich aan een bijzonder uitgebreide prijzenlijst verwachten.

3. HOUSE OF CARDS

Op een verdienstelijke derde plaats: 'House of Cards', de serie die speciaal voor streamingdienst Netflix werd ontwikkeld.

Kevin Spacey speelt de rol van van Francis "Frank" Underwood, een ambitieuze politicus die over lijken gaat. (Neem dat van die lijken vooral ernstig!)

Frank spreekt de kijker recht in de camera aan, en dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Ook Robin Wright, alias Claire Underwood, tekent voor een toprol.

Nooit eerder ook zagen ribbetjes er zo smakelijk uit in een serie.
(Het recept voor 'sticky, saucy ribs' vind je trouwens hier).

4. GAME OF THRONES

Fantasy-serie 'Game of Thrones' is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin (Het Lied van IJs en Vuur).

Het bloed vloeit er rijkelijk, en de seksscènes zijn talrijk. Te veel seks zelfs,volgens de critici.

Maar wat een decors! Wat een personages! En wat een heerlijke quotes!

20 million fans can't be wrong ;-)

5. THE SOPRANOS

De serie die draait rond maffiabaas Tony Soprano (een toprol voor de in 2013 overleden James Gandolfini).

'The Sopranos' komt in zowat elk series-lijstje voor dat je je maar kan inbeelden, en ontbreekt ook niet in de top 5 van de Hautekiet-luisteraars.

In 2013 nog uitgeroepen tot de beste serie ooit, door de Writers Guild of America. Een serie die vooral veel impact had op andere series.