De 5 leukste weetjes uit het afgelopen seizoen ‘De Wereld van Sofie’

21 juni 2019
Niet alleen kregen we in dit seizoen van ‘De Wereld van Sofie’ inspirerende mensen over de vloer en hoorden we in reportages prachtige verhalen, we leerden ook vanalles bij. Max Vryens selecteerde de meest verrassende weetjes, waar je al eens mee kan uitpakken in de zomerbar.

1. Je darmen kunnen zelf alcohol maken

Wie aan het zelfbrouwsyndroom lijdt, kan dronken worden zonder één druppel alcohol aan te raken. De darmen maken dan tijdens het verteringsproces een grote hoeveelheid ethanol aan. Dat is het vluchtige gas waardoor we dronken worden. Maar ook wie dit syndroom niet heeft, maakt ethanol aan in de darmen, vertelde professor gastro-enterologie Danny De Looze van het UZ Gent ons. Je draagt dus elke dag een microbrouwerij met je mee.

2. Je kan liefdesverdriet met een pijnstiller aanpakken

Voor het brein zijn psychische en fysieke pijn eigenlijk hetzelfde, wist VUB professor Elke Van Hoof ons te vertellen. Ze volgen dezelfde systemen. Dat zou kunnen betekenen dat een pijnstiller nemen je zou kunnen helpen bij een gebroken hart, wat ook blijkt uit eerste experimenten.

3. Wil je honderd jaar oud worden? Doe dan regelmatig aan krachttraining

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je lichaam het heeft om spiermassa in stand te houden. Die spieren zijn niet alleen handig om actief te blijven, maar houden bijvoorbeeld ook lichaamswarmte beter vast. Daarom raadt professor Gerontologie Ivan Bautmans van de VUB ouderen aan om niet alleen te wandelen of te fietsen maar ook om gewichten te heffen. Twee keer per week aan 70 procent van je kracht gewichtheffen. Je doet dan drie reeksen van tien keer heffen, met rustpauzes tussen elke reeks. Wie tien kilo kan heffen, moet dus aan de slag met zeven kilogram aan gewichten.

4. Doe nooit paprika in je bolognesesaus

Chef Vittorio van Ristorante Machiavelli stoort zich zoals de burgemeester van Bologna aan de spaghetti bolognese die je hier doorgaans voorgeschoteld krijgt: “ik hoor soms dat mensen er paprika en andere groenten bij doen. Dan zijn we ver van de basis van het product.” En pizzeria’s met potten Nutella op de toog, daar denkt hij ook het zijne van: “zijn we op onze kop gevallen?”

5. Vikings hebben nooit gehoornde helmen gehad

Vergeet dat stereotiep beeld van de vikings met grote hoorns op hun helm. Professor Dries Tys van de VUB was daarover heel duidelijk: “die hebben ze nooit gehad. Geen enkele viking had hoorns op de helm.” De schuldige? “Richard Wagner! Die gaf de vikings in zijn opera’s helmen met hoorns of vleugels voor een dramatisch effect. De echte vikinghelmen moesten vooral functioneel zijn, om de klap van een zwaard op te vangen.”

Beluister de belangrijkste levenslessen hieronder:

Lees ook: