De 9 vrouwen die tv-maker Bart De Pauw beschuldigen: "We willen dat hij erkent dat hij ernstig in de fout ging"

6 januari 2021
© Jonas Roosens (Belga)
"Het enige dat we willen, is dat het aanhoudende grens­overschrijdende gedrag stopt." De 9 vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag, zijn naar buiten getreden. Het gaat onder meer om de actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard. "Deze zaak heeft een symboolfunctie" zegt Ines Keygnaert (professor Seksuele Gezondheid aan de UGent) in 'De Wereld Vandaag'.

Volgende week donderdag start het proces tegen tv-maker Bart De Pauw. Hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor belaging en elektronische overlast.

"We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. Toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen", zo begint de mededeling van de negen vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grens­overschrijdend gedrag. Het proces tegen de tv-maker begint volgende week donderdag. Nu treden de 9 vrouwen naar buiten in een gemeenschappelijk statement, na een perslek woensdagochtend.

"Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grens­overschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken."

Wie zijn de negen vrouwen?

De mededeling werd ondertekend door de 9 (bekende en onbekende) vrouwen:

  • Maaike Cafmeyer (1973) was vanaf 2004 de tegenspeelster van Bart De Pauw in twee seizoenen van "Het Geslacht De Pauw".
  • Cathérine Ongenae (1971) werkte in 2004 als kleedster en actrice in "Het Geslacht De Pauw".
  • Liesa Naert (1982) werkte vanaf 2006 als actrice met De Pauw samen aan "Willy’s en Marjetten" en "Quiz me Quick".
  • Dymphne Poppe (1988) werkte van 2012 tot 2015 als programmamaker voor Koeken Troef.
  • Ellen Lloyd (1986) werkte in 2014 als kleedster voor het tv-programma "Twee tot de zesde macht".
  • Lize Feryn (1993) werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.
  • Ella-June Henrard (1993) werkte in 2016 als actrice met De Pauw samen aan "It’s Showtime".
  • Jenka Van de Voorde (1993) liep in 2016 stage bij Koeken Troef en werkte er tot eind 2017 als programmamaker.
  • Helena De Craemer (1993) liep in 2017 stage bij Koeken Troef.


Tot nu toe was de identiteit van de slachtoffers geheim gebleven, maar in de aanloop naar het proces hebben de vrouwen nu toch beslist om naar buiten te treden nadat er vanmorgen een perslek geweest was in de krant. "Normaal gezien zouden de namen volgende week bekend worden", zegt Liesbeth Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, die ook het woord voert voor de 9 vrouwen. "Maar in het artikel werden al enkele elementen vrijgegeven over de identiteit van de burgerlijke partijen. Daarom hebben zij vandaag besloten om zelf hun namen bekend te maken. Vooral omdat we willen vermijden dat er een soort van wilde zoektocht ontstaat naar wie die vrouwen nu zijn."

"Symboolfunctie"

Volgens Ines Keygnaert (professor Seksuele Gezondheid aan de UGent) is het een belangrijke stap dat ze publiek naar buiten komen. Al is het geen gemakkelijke stap, benadrukt ze. "Want veel mensen die dat meemaken vinden het niet zo fijn dat iedereen het dan ook weet."

De zaak heeft ook een symboolfunctie, zegt ze. Want vaak worden sms'en of stalking geminimaliseerd. "Heel wat mensen gaan er nog van uit: 'als het geen verkrachting is of als er geen fysieke elementen bijwaren: waar zaag je dan over'?" Nochtans weten we uit onderzoek dat niet-fysieke activiteiten ook heel wat impact kunnen hebben, zegt Keygnaert. "Niet alleen op de gezondheid van mensen, maar ook op hoe ze gaan functioneren, en of ze nog mensen gaan vertrouwen."

Beluister het integrale gesprek met Ines Keygnaert in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'