De aarde is op voor dit jaar: vanaf vandaag leven we op krediet

2 augustus 2017
Het is vandaag “Earth overshoot day”, de dag waarop we voor dit jaar met z’n allen evenveel grondstoffen hebben opgesoupeerd als de aarde in een jaar kan opbrengen. Om aan onze huidige levensstijl te voldoen hebben we eigenlijk 1,7 planeten nodig.

De mens verbruikt meer grondstoffen dan onze planeet per jaar kan produceren en we creëren meer afvalstoffen dan de aarde kan verwerken. Vandaag is het “Earth overshoot day”. Dat wil zeggen dat we voor dit jaar het maximum hebben bereikt wat onze planeet kan verwerken of produceren zonder aan de reserves te zitten. Vanaf vandaag leven we met andere woorden op krediet.

Om onze huidige levensstijl vol te houden, zonder onze planeet op termijn ten gronde te richten, hebben we eigenlijk 1,7 planeten nodig. “Earth overshoot day” valt dit jaar op 2 augustus, dat is het vroegste tot nog toe. We zitten dus jaar na jaar steeds gretiger aan de reserves van de aarde. Ter vergelijking: het is van 1970 geleden dat we aan één planeet genoeg hadden om aan onze consumptie te voldoen.

Om tegen 2050 terug op het niveau van 1970 te geraken en onze ecologische voetafdruk te verkleinen, moeten we het elk jaar 4,5 dagen beter doen. Enkele concrete mogelijkheden om dat te doen die naar voren worden geschoven zijn bijvoorbeeld de aanpak van de CO2-uitstoot. Die wereldwijd met 50 procent laten dalen zou de “Earth overshoot day” met 89 dagen doen opschuiven.

De grootste boosdoeners wat CO2-uitstoot betreft zijn de voedselindustrie en transport. Bijvoorbeeld vaker voor een vegetarisch maaltijd kiezen en minder vlees eten, kan al wat helpen. Autodelen of vaker met de fiets gaan werken, zijn ook mogelijkheden. Ook voedselverspilling aanpakken is een mogelijke oplossing. Als we de helft minder voedsel verspillen, schuift de “Earth overshoot day” met 42 dagen op.

Belgisch krediet al langer op

Hoewel het vandaag “Earth overshoot day” is, valt die voor de meeste westerse landen veel vroeger. Het Groothertogdom Luxemburg heeft de twijfelachtige eer om als eerste land meer te verbruiken dan het kan opbrengen. Hun “overshoot day” valt al op 17 februari. Die voor ons land valt op 1 april. We doen het daarmee beter dan de Verenigde Staten (14 maart), maar slechter dan pakweg Duitsland (24 april) en Frankrijk (3 mei).

“Onze planeet is eindig, maar onze menselijke mogelijkheden zijn dat niet”, zegt Mathis Wackernagel, van Global Footprint Network -de ngo achter "Earth overshoot day"- in een persbericht. “Leven binnen de ecologische middelen van onze planeet is technisch mogelijk, financieel voordelig en onze enige mogelijkheid op een welvarende toekomst.”

Volgens Wackernagel kan iedereen zelf meehelpen om onze ecologische voetafdruk te doen dalen. Om je eigen voetafdruk te berekenen heeft het Global Footprint Network overigens een app ontwikkeld.

Bron: deredactie.be