"De afwezigheid van een paar spelers zal een impact hebben op Duitsland"

7 juli 2016
Vanavond kijken gastland Frankrijk en Duitsland elkaar in de ogen voor een plaats in de halve finales van het EK voetbal. Huisanalist Eddy Snelders laat zijn licht schijnen over de wedstrijd. "Het is hopen op een vroeg doelpunt." Welke indruk gaven beide ploegen tot dusver op het EK? "Ze hebben allebei een goed parcours afgelegd", aldus Eddy Snelders in De Ochtend.
"Duitsland was vooral in de laatste twee wedstrijden heel sterk. Ze wonnen gemakkelijk van Slovakije in de achtste finales en hebben daarna Italië, toch een moeilijke klip, goed omzeild in de kwartfinales."

"Tactisch hebben ze het goed aangepakt tegen de Italianen, waarna ze wat geluk nodig hadden tijdens de strafschoppenreeks. Het enige nadeel dat ze nu hebben is het feit dat ze met Gomez, Khedira en Hummels veel afwezigen hebben."

"Dat heeft sowieso een impact. Duitsers zijn tactisch sterk en kunnen met drie of vier verdedigers spelen. De kern is heel breed, maar ik zie toch liever Khedira op het middenveld staan dan Schweinsteiger. Bondscoach Löw zal wat denkwerk hebben."

Krijgen we, net als in de kwartfinale tussen Duitsland en Italië, opnieuw een gesloten duel? "Die kans bestaat. We hebben op het EK al gezien dat veel ploegen liever geen doelpunt tegen krijgen dan er zelf één te maken. Het is hopen op een vroeg doelpunt waardoor het een open wedstrijd wordt."

"De Fransen spelen voor eigen publiek en zijn verplicht om in de aanval te gaan. Het is een ploeg die naar voren gericht is met veel offensieve weelde. Ik denk dat zij de wedstrijd zullen willen maken."

"Portugal? Al vaker ingestort op de valreep"

De winnaar van vanavond neemt het in de finale op tegen het Portugal van dirigent Cristiano Ronaldo, dat gisteren Wales klopte. "Vooral in de tweede helft speelde hij goed. In de eerste zat hij vaak opgesloten."

"Hij maakte een weergaloos kopbaldoelpunt, maar toch vind ik dat hij in een collectief niet altijd goed past. Gisteren zagen we ook twee, drie keer dat hij voor een schot kiest en niet voor een medespeler. Het wordt hem vergeven wanneer het resultaat positief is, maar ik denk dat veel spelers wel eens gefrustreerd van hem worden."

"Hij won met Portugal nog nooit een prijs en is er nu heel dicht bij. We zagen in het verleden al dat het bij Portugal op de valreep telkens instortte, denk maar aan de finale van 2004 tegen Griekenland. Ze hebben een gemakkelijke tabelhelft overleefd, wat niemand verwachtte na de groepsfase, maar zijn zeker geen favoriet in de finale. Die komt uit de wedstrijd van vanavond."

Bron © sporza.be