“De Amerikanen hebben verschillende netelige kwesties uit te vechten met China”

12 december 2016
De Amerikaanse president in spe Donald Trump heeft in een interview gezegd aan Fox News dat hij wil stoppen met de één-China-politiek. Daarmee zet hij kwaad bloed bij Peking want praten met de president van Taiwan is een impliciete erkenning van het land. “Het Amerikaans China-beleid is nog volop in ontwikkeling,” stelt professor Internationale Politiek aan de VUB Jonathan Holslag.

De Chinese diplomatie was er de voorbije twintig jaar in geslaagd de Taiwanese overheid in het verdoemhoekje te zetten. Maar zo vriendelijk Trump is voor Poetin, zo onvriendelijk is hij nu voor Xi Jinping. Volgens Holslag is er rond Trump intensief gelobbyd om het berucht telefoontje plegen: “Trump wordt overspoeld door diplomatieke aangelegenheden en het is niet altijd evident om uit te maken wat in zijn belang is”, aldus Holslag.

Holslag is ervan overtuigd dat zo’n confrontatie met China onvermijdelijk was: “Trump of Clinton: de Amerikanen hebben verschillende netelige kwesties uit te vechten met China.” Eén ervan is de onevenwichtige handelsbalans van de Verenigde Staten.

"Het zou goed kunnen dat we afgaan op een handelsconflict, en dat is een kwalijke zaak voor de wereldeconomie."

Trump wilt de Chinese militaire opmars in de Oost-Azië stoppen door meer te investeren in defensie in de regio. De rol van traditionele partners zoals Japan en Taiwan is daarin onmisbaar. “Het Amerikaans China-beleid is nog volop in ontwikkeling”,stelt Holslag, “als het belangrijkste partnerschap ter wereld op losse schroeven komt te staan, dan gaat dat heeft dat gigantische gevolgen voor de wereldveiligheid.”