"De angst voor valse herinneringen blijkt groter dan de angst voor kindermisbruik"

29 september 2017
Liesbeth Kennes is beleidsmedewerker seksueel geweld bij het CAW Oost-Brabant, en is zelf slachtoffer geweest van seksueel misbruik. Ze volgde afgelopen week met stijgende verbazing de mediaberichtgeving over de getuigenis van Griet Op de Beeck. In De Minuut weerlegt Kennis de kritiek die er kwam op de getuigenis van Op de Beeck.

"Griet Op de Beeck getuigde over kindermisbruik maar was ‘ongeloofwaardig’, aldus de beerput van social media."

"Ook kranten deden mee aan het rondje verkrachtingscultuur. Alleen bij De Morgen was de beeldvorming correct, zei De Morgen."

"Op de voorpagina: 'Verdrongen herinneringen terugbrengen? Niet bewezen, zegt de wetenschap.' Aan het woord, een professor rechtspsychologie die het heeft over manipulatie van herinneringen."

"Kan dat? Ja, dat kan. Heeft abstract wetenschappelijk palaver iéts te maken met Op de Beeck’s verhaal? Neen, dat heeft het niet. Iemand in onderzoeksetting wijsmaken dat ie met een luchtballon vloog, is niet hetzelfde als een misbruikslachtoffer dat de puzzelstukken die er altijd al waren, eindelijk, in elkaar puzzelde."

De Morgen heeft de actualiteit niet geduid maar zélf gemaakt. En deed dat op de kap van zedenslachtoffers.

"De angst voor valse herinneringen – een zeldzaam fenomeen, zegt de wetenschap – blijkt groter dan de angst voor kindermisbruik. Dát is nochtans een dagelijkse realiteit, zegt de wetenschap."