"De applausgeneratie maakt onze kinderen kwetsbaar"

2 september 2015
"Ouders geven hun kinderen tegenwoordig heel veel applaus, zonder soms ook eens kritisch te zijn." Dat is een van de stellingen van jeugdpsychiater Lieve Swinnen in haar nieuwe boek '(Geen) Goesting'.

De applausgeneratie (dat zijn ouders die bij alles wat hun kind doet 'hip hip hoera' roepen) zorgt ervoor dat kinderen niet meer met kritiek om kunnen, waardoor ze, als het even minder goed gaat, snel afhaken.

"Vroeger zagen we vooral materiële verwenning, nu is de veeleer pedagogisch-affectief", zegt Lieve Swinnen.

Ouders leggen de lat zo hoog mogelijk, het liefst van al moet hun kind Latijn-wiskunde volgen. Diezelfde veeleisende ouders doen er tegelijk alles aan om het hun kinderen naar de zin te maken, te beschermen en met applaus te belonen. Met de fiets naar de sportclub? Geen sprake van, mama en papa spelen wel taxi. Op die manier nemen ouders kinderen voortdurend verantwoordelijkheden uit handen. (...) Ze hebben geen probleemoplossend vermogen, en kunnen niet met kritiek of tegenslag om. Lieve Swinnen in Knack

REAGEER

Heeft Lieve Swinnen gelijk? Worden kinderen tegenwoordig te vaak beloond en bejubeld, zonder soms ook kritisch voor ze te zijn?

Hoe probeer jij het eventueel anders te doen? Hoe vind je de middenweg tussen dat applaudiseren en soms ook eens kritisch zijn?

Foto © Sjoerd Lammers