"In de Australische vluchtelingenkampen is de situatie ronduit slecht"

17 augustus 2016
Australië en Papoea-Nieuw-Guinea zijn overeengekomen om het omstreden asielcentrum op het eiland Manus te sluiten. Het centrum is al jaren een onderdeel van het Australische push-backbeleid, maar het Hooggerechtshof in Papoea-Nieuw-Guinea noemt het ongrondwettelijk. Els Ayels sprak erover met correspondent Robert Portier. Volgens hem is de situatie in de kampen ronduit slecht. "Er is sprake van mishandeling en (machts-)misbruik."

In het detentiecentrum op Manus, een van de noordelijke eilanden van Papoea-Nieuw-Guinea, worden asielzoekers vastgehouden die door Australië zijn onderschept op zee.

 

 

Het centrum werd begin jaren 2000 in gebruik genomen als onderdeel van de zogenoemde Pacific Solution: het push-backbeleid van de Australische regering. Australië laat geen asielzoekers toe op het grondgebied, onderschept hen op zee en stuurt hen naar detentiecentra buiten het grondgebied, zoals op Manus en ook op het eiland Nauru.

 

 

Het centrum op Manus werd enkele jaren niet gebruikt, tot de Australische regering in 2012 het doorsturen van asielzoekers hervatte. Nu zijn Australië en Papoea-Nieuw-Guinea overeengekomen om het centrum weer te sluiten. Een precieze datum is niet genoemd.

 

 

In april oordeelde het Hooggerechtshof in Papoea-Nieuw-Guinea dat het vasthouden van asielzoekers en vluchtelingen in het centrum tegen de grondwet is. Het hof maande de regering aan om "alle nodige stappen" te ondernemen om het "illegaal vasthouden" van de vluchtelingen te beëindigen.

 

 

Momenteel zitten nog 854 mensen vast op Manus. Wat er met hen zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De Australische minister van Immigratie Peter Dutton maakte in elk geval duidelijk dat geen enkele asielzoeker of vluchteling in het centrum zich in Australië zal kunnen vestigen.

 

 

Na de uitspraak van het Hooggerechtshof had Dutton geopperd dat de mensen van Manus in het asielcentrum van Nauru zouden kunnen worden ondergebracht.