De baas weet het niet altijd beter!

24 februari 2016
De baas neemt de beslissingen. Daarom is hij of zij ook de baas. Toch zijn dat niet altijd de beste beslissingen, zo blijkt uit onderzoek.

 

Het experiment

Aan de universiteit van Stanford is een experiment uitgevoerd in het bedrijf Cirque du Soleil. Drie verschillende panels kregen een video van een nieuwe act te zien en moesten die beoordelen op hun mogelijk succes bij het publiek.

Het eerste panel bestond uit medeacrobaten en -turners van een ander bedrijf, het tweede panel bestond uit managers en in het laatste panel zaten mensen uit andere sectoren, zonder enige ervaring met de circuswereld. De vraag: Wie kan als beste het succes van de act voorspellen?

De resultaten zijn opmerkelijk. De collega-circusartiesten beoordeelden de act het beste op mogelijk succes. De managers daarentegen scoorden op de test even slecht als de mensen zonder kennis van zaken.

Snel naar de baas met dat nieuws!?

Herman Van den Broeck, professor of Organisational Behaviour aan de Vlerick business school, is niet verbaasd over die resultaten. "De circusartiesten kunnen in het bedrijf hun volledige creativiteit ontplooien en worden daarin niet gehinderd door eventuele bonussen of sancties. De bazen wel. Hun risicobereidheid is heel laag. Ze kijken naar wat het gaat kosten, naar wat als het niet lukt, enzovoort."

Voor je straks naar je baas loopt met dit geweldige nieuws, toch even oppassen.

Werknemers hier zijn veel te weinig bezig met op een creatieve manier het verschil maken. Ze proberen de baas te plezieren en in de pas te blijven lopen.

Van den Broeck twijfelt dan ook of dit experiment hetzelfde resultaat zou opleveren in Belgische bedrijven.

Radio 1 Select