De Babyloniërs liepen anderhalf millennium voor op ons

1 februari 2016
De Babyloniërs waren nog veel slimmer dan we tot nu toe dachten. Ze konden met een soort moderne wiskunde de baan van de planeet Jupiter voorspellen. Lang vòòr de geboorte van Christus. Dat heeft onderzoeker Mathieu Ossendrijver ontdekt.

De Nederlandse astrofysicus en spijkerschriftkundige Mathieu Ossendrijver, verbonden aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, heeft in zijn onderzoek een bijzondere ontdekking gedaan. De Babyloniërs konden de baan van de planeet Jupiter al nauwkeurig beschrijven. En dit voor het begin van onze tijdsrekening. 

Onderzoek

Babylonië is een regio ten zuiden van het huidige Bagdad. Daar zijn tabletten gevonden waarop een nieuw soort berekeningen ontdekt werd. De beweging van planeten werd in kaart gebracht, en dat was niet gekend in de oudheid. "Dit soort wiskunde is pas (her)uitgevonden in 1350 in Europa. Het is waarschijnlijk vergeten geraakt in de tussentijd."

"De Babyloniërs geloofden dat alles samenhing met de loop van de planeten. Daarom vonden ze de baan van Jupiter zo interessant. Op de tablet staat beschreven hoe ze een figuur kunnen maken om de baan van Jupiter mathematisch te bekijken." zegt Mathieu Ossendrijver. 

foto: Mathieu Ossendrijver