“De belasting ligt hoog bij leerkrachten”

19 januari 2022
© Taylor Wilcox (Unsplash)
Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe in de middelbare scholen. De voorbije week waren er vier keer meer besmettingen dan tijdens de piek van de vorige golf. Door die besmettingsgolf moeten veel leerkrachten en leerlingen noodgedwongen in quarantaine. Leerkracht Michiel Cassiman bij GO Talent in Dendermonde vertelt over de situatie.

Beluister het gesprek met Michiel Cassiman in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Al 19 Vlaamse scholen zijn tijdelijk gesloten. De vrije centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) willen een soepeler quarantainebeleid, om zo meer leerlingen op school te houden. Michiel Cassiman is fysica -en sportleerkracht. Via video’s hoopt hij de leerstof online over te brengen.

“Wij proberen te schipperen tussen contactonderwijs en afstandsonderwijs.” De lessen gaan grotendeels door via contactonderwijs, zegt hij. Afwezige leerlingen volgen mee via Teams en krijgen hun taken via Smartschool. 

Afstandsonderwijs vreet energie

Na twee jaar corona, is online lesgeven geen nieuw verhaal meer. Cassiman beaamt dat afstandsonderwijs energie vreet. “Online lesmateriaal maken, vergt toch een inspanning.” De huidige quarantaineregels, maken de lessen sport erg omslachtig. Als ze het huis niet mogen verlaten, is dat niet vanzelfsprekend, vertelt Cassiman. “De belasting ligt hoog bij leerkrachten.” Zaken dubbel voorzien, zowel lesgeven als materiaal, is geen sinecure.

Online lesmateriaal maken, vergt toch een inspanning.

Cassiman staat in de 3de graad. Maakt hij zich zorgen over de voorbereiding van de leerlingen op het hoger onderwijs? Langs de ene kant, vindt hij het een goede oefening. “Ze hebben een bepaalde mate van zelfstandigheid nodig.” Hij vindt het anderzijds jammer dat sommige doelstellingen door tijdsgebrek niet behaald werden.

De situatie verandert continue, we kunnen niets voorspellen, besluit Cassiman. “Ik begrijp dat er gaandeweg aanpassingen zijn. ”

Beluister het gesprek met Michiel Cassiman in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: