Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

'De belofte' wint de Booker Prize: "Fantastisch boek over de Zuid-Afrikaanse apartheid"

do 4 nov. - 8:25

De Booker Prize gaat dit jaar naar de 'The Promise', een roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut. Het verhaal beschrijft het verval van een witte Zuid-Afrikaanse boerenfamilie na de afschaffing van de apartheid. De Booker Prize is de belangrijkste literaire prijs in het Engelse taalgebied. De winnaar krijgt 50.000 pond, maar vooral veel internationale publiciteit en met spectaculair stijgende verkoopcijfers als gevolg.
de belofte

De Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut heeft de Booker Prize 2021 gewonnen voor zijn roman 'The Promise'.  Volgens de jury een "krachttoer". Het winnende boek is een combinatie van "een uitzonderlijk verhaal, rijke thema's en de geschiedenis van de laatste 40 jaar in Zuid-Afrika." De jury prijst de verhalende kwaliteit, de ideeën, de stijl en de structuur van het boek: "Er zit veel in om op te kauwen."

"The Promise" (in het Nederlands vertaald 'De Belofte') vertelt over de neergang van een witte Zuid-Afrikaanse familie na de afschaffing van de apartheid. Het verhaal draait rond vier begrafenissen - die van de vader, de moeder, een broer en een zus - die telkens in een ander decennium heeft plaatsgevonden, telkens een andere president aan het bewind is in Zuid-Afrika.

Ooit heeft de vader, Manie,  aan de moeder beloofd dat hij een bijgebouw van zijn huis zou schenken aan hun zwarte meid Salome. Maar na het overlijden van de moeder is Manie zijn belofte - waarnaar de titel van het boek verwijst - alweer vergeten, en wil hij er zelfs niet meer aan herinnerd worden.

Dit is een geweldig jaar voor de Afrikaanse literatuur. Blijf naar ons luisteren, er komt nog veel meer.

Damon Galgut reageerde verheugd op de Booker Prize en verwees in zijn dankwoord naar de successen voor andere Afrikaanse auteurs dit jaar, zoals de  Nobelprijs voor de Tanzaniaan Abdulrazak Gurnah en de Goncourtprijs voor de Senegalees Mohamed Mbougar Sarr. "Dit is een geweldig jaar geweest voor Afrikaanse literatuur.  Ik aanvaard deze prijs in naam van alle vertelde en onbeluisterde verhalen, alle gehoorde en ongehoorde schrijvers van dit opmerkelijke continent, waar ik zelf deel van uitmaak. Blijf naar ons luisteren, er komt nog veel meer.

Derde keer prijs voor Damon Galgut

Damon Galgut wordt volgende week 58 jaar. Hij woont in Kaapstad, Zuid-Afrika. 'The promise' is zijn negende roman; hij debuteerde al op zijn 17e. Al twee keer eerder haalde hij de shortlist van de Booker Prize, in 2003 voor 'The good doctor' en in 2010 voor 'In a strange room'.

De vijf andere boeken op de shortlist waren:

  • 'A Passage North' van de Sri Lankaanse schrijver Anuk Arudpragasam, over de gevolgen van de burgeroorlog in het noordelijk deel van Sri Lanka, waar een Tamil minderheid in 2009 bloedig onderdrukt werd door regeringstroepen.
  • 'No One is Talking About This' van de Amerikaanse schrijfster Patricia Lockwood, over hoe het internet en de sociale media ons helemaal inpakken en de afstand met de werkelijke wereld groter wordt.
  • 'The Fortune Men' van de Somalisch-Britse schrijfster Nadifa Mohamed. Op basis van waar gebeurde feiten uit 1952 vertelt ze het verhaal van een Somalische zeeman die in Wales na valse beschuldigingen veroordeeld en uiteindelijk ook terechtgesteld wordt: hij is de laatste veroordeelde ooit die opgehangen wordt in Cardiff.
  • 'Bewilderment' van de Amerikaanse auteur Richard Powers. De roman vertelt het verhaal van een astrobioloog die simulaties bedenkt van leven op planeten buiten ons zonnestelsel. Hij is ook de alleenstaande vader van een negenjarige zoon met een mentale stoornis die moeilijk gedrag vertoont. Hij probeert met veel liefde en op zijn eigen manier – zonder medicatie - zijn zoontje te wapenen voor een moeilijke toekomst.
  • 'Great Circle' van de Amerikaanse schrijfster Maggie Shipstead. Ze vertelt het verhaal van Marian Graves, een (verzonnen) vrouwelijke pionier van de luchtvaart, die in 1950 van de radar verdwijnt tijdens een poging om van pool tot pool rond de wereld te vliegen.

Beluister het gesprek met oud-cultuurjournalist Lucas Vanclooster in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet