"De Bende van Nijvel heeft alles in zich van een verhaal dat mensen intrigeert"

27 oktober 2017
Koen Clement
Koen Clement, directeur van Europalia, maakte de periode van De Bende van Nijvel in de jaren tachtig intens mee. De recente ontwikkelingen rond het hele onderzoek roepen bij hem bijna een raar soort nostalgie op.

"Voor mijn drie kinderen is De Bende van Nijvel zeker niet het grote thema. Maar voor mij, mijn vrouw en vrienden is het dat wel. Dan besef je dat niet iedereen met hetzelfde referentiekader naar het nieuws kijkt", zegt Koen Clement in De Bende van Annemie.

"De jaren tachtig zijn een periode in de media waar de aanslagen van CCC en De Bende van Nijvel uitgespit werden. Ik heb nog altijd dat beeld van de voorpagina van De Morgen voor mij. Met streepjes symboliseerden ze toen het aantal slachtoffers van de Bende van Nijvel."

De onderzoeksjournalistiek zoals we die vandaag kennen is daar voor een stukje geboren

Clement studeerde in de jaren tachtig in Leuven toen er een aanslag van het CCC gebeurde. "Doordat die aanslag aangekondigd was, zat iedereen netjes te wachten tot de ramen zouden springen. Dat gebeurde en daarna ging het leven weer door."

Waarom reageerde Clement toen op die manier op zo'n erge gebeurtenis? "Dat zal met de onbezonnenheid en domheid van de jonge Koen te maken hebben. Die gebeurtenis past in een soort van tijdsgeest."