"De beste bescherming tegen de zon is een bruine huid"

7 augustus 2019
VRT
Midden jaren 80 ontdekken Britse wetenschappers een gat in de ozonlaag boven Antarctica. Paniek. Want zonder ozonlaag is er geen leven mogelijk op aarde. De ozonlaag moet ons beschermen tegen gevaarlijke UV-straling. Die komt van de zon. Ondertussen groeit het gat weer dicht en de zon blijft zijn stralen richting aarde sturen: zichtbaar licht, infrarood licht en ultraviolet licht. En die ultraviolette stralen kunnen ook schade berokkenen.

Hoe? Kobe Ilsen vraagt het aan professor Vera Rogiers, specialiste in vitro toxicologie en cosmetica aan de VUB.

UV-a en UV-b

"UV-stralen zijn ondeverdeeld in UV-a en UV-b. Dat UV-a licht, daar kan je wat bruin van worden. Maar slechts een klein beetje en heel kortstondig. Van UV-b licht word je bruiner, maar het duurt wel langer voor je bruin wordt." Wanneer je lange tijd blootgesteld wordt aan die UV-b-stralen, zonder te verbranden, zorgt die straling er ook voor dat je beter beschermd bent tegen verbranden. 

Gevaar?

Van een beetje zon worden we allemaal gelukkig. Maar té veel zon is gewoonweg gevaarlijk. En verbranden kan je bijna altijd: "Ook als er een wolkendek is kan je verbranden. Daarom hoor je op het weerbericht ook dat de weerman het heeft over de UV-index."

En wanneer je verbrandt, zou het kunnen dat je jaren later huidkanker krijgt: "Door zonlicht gaan er veranderingen optreden in je celkern. Dan kunnen er mutaties optreden. Dat is niet zo heel vreemd, want dat gebeurt in alle cellen. Zo een mutatie kan dus ook kanker worden." En om dat tegen te gaan is er maar één logische oplossing: niet te veel in de zon blijven hangen!

Radio 1 Select