Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

De betekenis die we aan kleuren geven

di 14 mei - 9:50

Hoe komt het dat die partijen precies die kleur kregen of kozen? Voor een partij als Groen is dat nogal wiedes, voor andere partijen is het minder evident. Hoe komt het dat die partijen precies die kleur kregen of kozen? Voor een partij als Groen is dat nogal wiedes, voor andere partijen is het minder evident.
Kleuren

Dus, wij koppelen politieke ideologieën aan kleuren. De uitdrukking “kleur bekennen” betekent niet voor niets dat je voor je standpunt moet uitkomen.

Waarom geven we kleuren eigenlijk bepaalde betekenissen?  Buiten de politiek krijgen kleuren weer heel andere betekenissen.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat in België oranje de kleur is van de Christen-democraten, terwijl dat in Duitsland zwart is? Een zoektocht naar verklaringen en opvallende verschillen met andere landen met politicoloog Dave Sinardet (VUB).

Soms verbinden mensen hun identiteit zeer verregaand met één bepaalde kleur. Dat geldt voor Tom Schelkens en paars, want hij is Beerschot-fan in hart en nieren. Het gaat bij hem ook zo ver dat hij een aversie ontwikkelde voor de kleur rood. Reporter Max Vryens zocht hem op.

Sommige kunstenaars hebben hun hele oeuvre opgebouwd rond één kleur, of gingen zelfs zo ver zich een eigen kleur te ontwikkelen en er hun handelsmerk van te maken. Het “vantablack” van de Britse kunstenaar Anish Kapoor, is één voorbeeld, maar Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent, kent er vele andere.

Ben je op de werkvloer al eens een gele, groene, blauwe of  rode medewerker genoemd? Dan is jouw werkplek aan de slag gegaan met het kleurenmodel van Insights Discovery gebaseerd op de kleurenleer van Jung. Is het zinvol om menselijke eigenschappen en communicatiestijlen te verbinden aan kleuren? Silke Van Impe van kledingketen ZEB vindt alvast van wel. Professor Bart Wille (arbeids- en organisatiepsychologie UGent) reageert.

Wie onmiddellijk kleur verbindt aan woorden of muziek is een synestheet. Muzikant Sven Van Hees maakte ooit een heel album synesthesie-gewijs. Reporter Ward Bogaert zocht uit hoe dat dan precies in zijn werk gaat.

Hoe komt “de blues” aan haar naam? Waarom verbinden we de kleur blauw aan tristesse, melancholie? Wat is het verhaal achter “de blue note”? Een kolfje naar de hand van Vincent Byloo.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet