De betekenis die we aan kleuren geven

14 mei 2019
Hoe komt het dat die partijen precies die kleur kregen of kozen? Voor een partij als Groen is dat nogal wiedes, voor andere partijen is het minder evident. Hoe komt het dat die partijen precies die kleur kregen of kozen? Voor een partij als Groen is dat nogal wiedes, voor andere partijen is het minder evident.

Dus, wij koppelen politieke ideologieën aan kleuren. De uitdrukking “kleur bekennen” betekent niet voor niets dat je voor je standpunt moet uitkomen.

Waarom geven we kleuren eigenlijk bepaalde betekenissen? Buiten de politiek krijgen kleuren weer heel andere betekenissen.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat in België oranje de kleur is van de Christen-democraten, terwijl dat in Duitsland zwart is? Een zoektocht naar verklaringen en opvallende verschillen met andere landen met politicoloog Dave Sinardet (VUB).

Soms verbinden mensen hun identiteit zeer verregaand met één bepaalde kleur. Dat geldt voor Tom Schelkens en paars, want hij is Beerschot-fan in hart en nieren. Het gaat bij hem ook zo ver dat hij een aversie ontwikkelde voor de kleur rood. Reporter Max Vryens zocht hem op.

Sommige kunstenaars hebben hun hele oeuvre opgebouwd rond één kleur, of gingen zelfs zo ver zich een eigen kleur te ontwikkelen en er hun handelsmerk van te maken. Het “vantablack” van de Britse kunstenaar Anish Kapoor, is één voorbeeld, maar Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent, kent er vele andere.

Ben je op de werkvloer al eens een gele, groene, blauwe of rode medewerker genoemd? Dan is jouw werkplek aan de slag gegaan met het kleurenmodel van Insights Discovery gebaseerd op de kleurenleer van Jung. Is het zinvol om menselijke eigenschappen en communicatiestijlen te verbinden aan kleuren? Silke Van Impe van kledingketen ZEB vindt alvast van wel. Professor Bart Wille (arbeids- en organisatiepsychologie UGent) reageert.

Wie onmiddellijk kleur verbindt aan woorden of muziek is een synestheet. Muzikant Sven Van Hees maakte ooit een heel album synesthesie-gewijs. Reporter Ward Bogaert zocht uit hoe dat dan precies in zijn werk gaat.

Hoe komt “de blues” aan haar naam? Waarom verbinden we de kleur blauw aan tristesse, melancholie? Wat is het verhaal achter “de blue note”? Een kolfje naar de hand van Vincent Byloo.

Lees ook: