"De beurs, die is heilig. U bent een heilige"

10 februari 2018
Afgelopen week gingen de beurzen even in het rood, maar onze lieve en lovende woorden hebben soelaas gebracht, denkt professor filosoof Ignaas Devisch.

Geachte beurs,

Deze week was het weer zover: u was in het nieuws. Het gaat niet goed met u schijnt het. U kelderde zelfs. Dan duikt u in het rood en dat zorgt voor paniek. Immers, veel mensen verbinden hun lot met u. Al die emoties die zij doormaken in uw nabijzijn, het is niet te vatten. Want de beurs, die is heilig. U bent een heilige.

Nochtans lijkt wat u doet allesbehalve spectaculair. U laat vooral in sneltempo cijfers en grafieken verkleuren: eerst groen en omhoog, dan rood en omlaag, en dan weer omhoog. Dat klinkt niet meteen als een existentieel vraagstuk. En toch slaagt u erin om in een fractie van een seconde mensen gelukkig te maken. Of ongelukkig. Dan lopen ze rood aan en nemen ze dus hetzelfde kleur aan als uw grafiek die met een vaart naar beneden duikt alsof het hellevuur nabij is.

En als u een dipje heeft, of nog erger, als u crasht, dan leeft iedereen met u mee in de hoop dat uw mindere vorm niet al te lang zal duren. Dan wordt u meteen omringd met de beste zorgen: mensen steunen u, ze lappen u op en ze fluisteren zeer lovende woorden in uw oren: lieve beurs, we menen het goed met u, kom toch terug bij ons, we hadden het niet zo bedoeld, we zullen u niets meer in de weg leggen. Doe maar waar je zin in hebt. Insjallah. 

Met de beste groeten
Ignaas Devisch