De Dikke Delvaux aflevering 385: de bijzondere samenwerking tussen Damon Albarn en het neefje van Jean-Pierre Coopman

15 juni 2019
Enkele weken geleden bracht Romeo Elvis zijn derde album uit. Opvallende aanwezige op die plaat is Damon Albarn, de frontman van Blur en een van de meest prominente en creatiefste artiesten van de voorbije 25 jaar. Toch is die samenwerking niet zo uitzonderlijk als het lijkt. Martijn Martijn William Zimri Teerlinck ging hem immers voor. Martijn wie? Wandelende popencyclopedie Jan Delvaux weet er alles over!

'Perdu', zo heet het nummer dat Roméo Elvis opnam samen met Damon Albarn, de frontman van Blur. Een cadeautje van de platenfirma. Omdat ze gelezen hadden dat hij het vaak over de man had in interviews, zo vertelt Jan Delvaux in 'Allez Allez'.

(lees verder onder de video)

En het is dus niet de enige link die Damon Albarn heeft met België. Zo vroeg hij artiest en acteur Baloji al voor zijn project 'Africa Express'. Het is ook geen geheim dat Albarn zich voor 'Song 2' - het populairste nummer van Blur - liet inspireren door 'Fell off the floor man' van dEUS.

Maar er is dus ook nog een andere, veel minder bekende, Belgische link. Namelijk: The Child of Lov.

Wie of wat is The Child of Lov?

De man achter dit project was Martijn Teerlinck. Hij werd in 1987 geboren en bracht zijn eerste levensjaar door in Lendelede, in de buurt van Kortrijk. Zijn oom is bokser Jean-Pierre Coopman die nog gevochten heeft tegen Muhammad Ali.

Omdat zijn Nederlandse moeder niet kon aarden in Lendelede, verhuisde de familie een jaar na zijn geboorte naar Nederland, het land waar zijn muzikale carrière in 2012 begon. "Hij had de hele zwarte muziekketen nauwkeurig bestudeerd. Met d'Angelo als grote voorbeeld."

Teerlinck hield zijn Belgisch-Nederlandse herkomst met opzet verborgen en koos voor het pseudoniem 'TCOL' (LOV stond voor Light, Oxygen en Voltage). Die naam had hij samen met zijn manager James Reames bedacht. Diezelfde Reames, die ook al met Gnarls Barkley samenwerkte, bracht hem uiteindelijk ook in contact met Damon Albarn.

Beluister de samenwerking tussen Teurlinckx en Albarn hieronder:

Het verhaal van Teerlinck eindigt helaas niet met een happy end. De man leed aan het 'Syndroom van Marfan', en moest eind 2013 aan zijn oarta geopereerd worden. Hij overleed aan complicaties van de operatie, op 26-jarige leeftijd.

Na zijn dood verscheen zijn bundel 'Ademgebed'.

Meer weten over The Child of Lov? Beluister het integrale gesprek met Jan Delvaux in 'Allez Allez':

Lees ook: