De biografie van de Rijn

28 oktober 2017
De Noord-Amerikanen hebben de Mississippi, de Zuid-Amerikanen de Amazone, de Afrikanen hebben de Nijl, de Aziaten de Yangze, de Oost-Europeanen de Volga, en wij, inwoners van West-Europa, hebben...

...de Rijn. Beetje zielig wel: in de lijst lange rivieren staat onze Rijn slechts op plaats 128. 1233 km, de Amazone is ruim vijf keer langer. Maar niet getreurd, size doesn't matter.

Over de Rijn heeft Martin Hendriksma een prachtig boek geschreven: De Rijn, biografie van een rivier, zegt de ondertitel. Een biograaf moet zich onderdompelen in zijn onderwerp. Had hij het aangedurfd dan had Hendriksma de Rijn afgezwommen. Maar Ernst Bromeis heeft dat al eens geprobeerd en dat was lastiger dan het leek. 

Martin Hendrikmas Rijnboek is een verzameling verhalen en portretten van mensen en gebeurtenissen die met de Rijn verbonden zijn. De avonturen van Ernst Bromeis zijn er slechts één van. Zaterdag zal hij vast ook willen vertellen over het dynamiet dat in alle Rijnbruggen verborgen zit (zat?) om ze op te blazen in geval van oorlog. Of over Robert Schumann, de Rijngekke componist die een Rijnsymfonie componeerde en zich Rijnverdwaasd in zijn lievelingsrivier stortte. Of over Dettenheim, een dorp dat nu eens in Frankrijk, dan weer in Duitsland lag omdat de bedding van de Rijn zich in de loop der geschiedenis verplaatste. 

Enzovoort enzoverder. Zaterdag meer aan de Interne Keukentafel.

Radio 1 Select