De Block laat voor acht aandoeningen onderzoeken hoe lang je niet kan werken. Goed idee?

26 oktober 2018
Foto: Ken Treloar (Unsplash)
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat voor acht aandoeningen onderzoeken hoe lang werknemers niet kunnen werken. Het gaat bijvoorbeeld om burn-outs, borstkanker en lage rugpijn. Dat staat in het huisartsenvakblad MediSfeer.

"De richtlijnen zullen een duidelijk kader vormen waaraan artsen het voorschrijven van de periode van arbeidsongeschiktheid kunnen aftoetsen. Ze kunnen dus vooral beschouwd worden als een hulp- en werkmiddel voor artsen", klinkt het op kabinet-De Block. Volgens de minister is er op het terrein een "verschillend voorschrijfgedrag" voor gelijkaardige klachten.

In een eerste fase zijn acht ziektebeelden gekozen. Zij liggen aan de basis van min of meer langere afwezigheden. Het gaat om lage rugpijn, problemen van de spiergroep rotator cuff, borstkanker, infarct, milde depressie en burn-out, carpal tunnel (beknelling van een zenuw in de pols) en knieprothese.

Het Vlaams Patiëntenplatform is bezorgd om het onderzoek. Het platform vreest dat dit de stigmatisering van personen met een chronische ziekte in de hand werkt. Personen die langer arbeidsongeschiktheid zijn dan voorzien is in de richtlijn "dreigen als profiteurs bestempeld te worden", aldus het Vlaams Patiëntenplatform in een reactie.

Reageer

  • Vind jij het een goed idee dat er voor een aantal ziektes en ziektebeelden op voorhand bepaald wordt hoelang je arbeidsongeschikt kan zijn?