"De Block moet erfenis van N-VA opkuisen"

6 mei 2019
© Radio 1
Het Brusselse Gewest is niet bevoegd om de problemen aan het Station Brussel-Noord aan te pakken. Dat zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) in 'De Ochtend'. Hij wijst naar de federale regering en vraagt aan minister De Block (Open VLD) om zo snel mogelijk een onthaalcentrum op te richten waar de migranten naar de juiste procedure worden begeleid.

Aan het station verzamelen elke avond honderden transmigranten en daklozen. Dat zorgt voor onhygiënische situaties, en sommigen vrezen dat er op termijn ziektes kunnen uitbreken. De buschauffeurs van De Lijn hebben er alleszins genoeg van. Sinds vandaag kunnen mensen niet meer opstappen aan het station. Reizigers moeten daarvoor naar het Rogierplein gaan, enkele honderden meters verderop.

Al een jaar wordt het probleem aangekaart, maar een politieke oplossing kwam er tot nu niet. Gisteren wees Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) naar het Brusselse Gewest. "We roepen de gewestregering op om samen met ons op te treden op korte termijn", zei Weyts. Maar volgens de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) is het Gewest niet bevoegd omdat het gaat over mensen die illegaal in ons land verblijven.

Onthaalcentrum

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) treedt hem daarin bij. Het is aan de federale regering, en dan vooral aan minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om in te grijpen, vindt Smet: "Wat nodig is, is een onthaalcentrum. Telkens als mensen aankomen in het Noordstation, moeten ze naar dat centrum gebracht worden. Dan is het heel simpel: ofwel komen ze in de asielprocedure terecht, ofwel moeten ze het land verlaten, desnoods gedwongen."

Een gelijkaardige oproep deed Clerfayt (DéFI) gisteren al in 'De zevende dag'. Er kwam ook al reactie uit de federale regering, van minister Denis Ducarme (MR). Hij noemde het centrum een "valse goede oplossing", omdat het zou zorgen voor een aanzuigeffect richting Brussel.

Telkens als mensen aankomen in het Noordstation, moeten ze naar een centrum gebracht worden. Dan is het heel simpel: ofwel komen ze in de asielprocedure terecht, ofwel moeten ze het land verlaten, desnoods gedwongen

Eerdere pogingen van het Gewest om in te grijpen, werden volgens Smet tegengehouden. "We hebben met het Brussels Gewest eerder al een onthaalcentrum opgericht. Toen kregen we kritiek dat er we een tweede Calais aan het creëren waren." Hij wijst daarvoor naar voormalig N-VA-vicepremier Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken: "Eigenlijk moet De Block hun erfenis opkuisen", zegt Smet.

De Brusselse N-VA wijst op haar beurt weer op de verantwoordelijkheid van de Brusselse regering. Die zou onterecht te voedselbedeling aan het station in stand houden, en de bushalte en het station te weinig onderhouden:

Bekijk het integrale gesprek met Pascal Smet:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: