“De Boekenbeurs? Ik vind het een schande dat mensen daarvoor moeten betalen”

6 november 2017
Voor een bezoekje aan de Boekenbeurs betaal je 10 euro. Een bedrag waar meerdere auteurs zich vragen over stellen, schrijft het Nieuwsblad. Het zou mogelijk de bezoekersaantallen doen dalen. Pieter Aspe reageerde bijzonder kritisch in De Ochtend: “Boek.be is een schimmige organisatie.”

“De Boekenbeurs wordt georganiseerd door Boek.be, een heel schimmige organisatie, waar meer dan 20 mensen werken om de Boekenbeurs te organiseren” zegt Aspe “De toegangsprijs van 10 euro gaat naar Boek.be en ik weet begot niet waarom. Alles vloeit naar hen.”

Volgens Aspe is die toegangsprijs een van de redenen waarom de bezoekersaantallen dalen. Hij vindt het een schande dat mensen er 10 euro voor moeten betalen.

Greet Spaepen van Boek.be verdedigt zich: “Het geld gaat integraal naar de organisatie van de Boekenbeurs. Ik nodig meneer Aspe uit om even met ons te komen praten als hij daar de volgende keer aanwezig is. Dan kunnen we een deel van de 'schimmigheid' van onze organisatie wegnemen.” Spaepen voegt toe dat ook niet alle bezoekers betalen: kinderen betalen niet, en heel wat mensen krijgen reductie.

We hebben de inkomsten nodig om te zorgen dat de Boekenbeurs meer is dan een gigantische boekhandel. Het is een unieke plaats waar je een overzicht hebt van alle boeken die op dit moment in de boekhandel te krijgen zijn.

"Het grootste deel gaat naar de vestiging die moet gehuurd worden" zegt Spaepen ook nog "Alle mensen die er werken moeten betaald worden, en er zijn ook veel kosten voor de promotie en de techniek."

"Wat zou je doen zonder auteurs?" reageert Aspe. "Vanaf 2018 kom ik niet meer. Dan moeten de mensen van Boek.be maar zelf aan een stand zitten en signeren."

Hij vindt de argumentatie van Spaepen grote onzin. "De uitgevers betalen een fortuin om daar te mogen staan."

Lees ook: