Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Samenwonende koppels scheiden meer dan getrouwde koppels

di 5 jun. - 7:10

Mensen die samenwonen gaan vaker uit elkaar dan mensen die getrouwd zijn. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de Universiteit van Antwerpen in de krant De Standaard. De cijfers van samenwoners die scheiden tellen echter niet mee in de officiële echtscheidingscijfers waardoor er sprake is van een "onzichtbare scheidingsgolf".
Samenwonende koppels gaan vaker uit elkaar

België staat bekend als een land met hoge echtscheidingscijfers, maar de officiële statistieken kijken enkel naar de getrouwde koppels. De Universiteit van Antwerpen (UA) ging na hoe het bij samenwonende koppels zit, en die koppels blijken méér te scheiden dan gehuwde koppels. Het aantal relatiebreuken in ons land ligt dus dramatisch veel hoger. 

De UA volgde bijna 20.000 samenwonende koppels sinds 1999 (tot 2013). Van de groep samenwonende koppels -die nooit huwen- gaan na 14 jaar twee op de drie koppels uiteen. Wie na verloop van tijd toch huwt, blijft in 80% van de gevallen samen. Professor Dimitri Mortelmans (UA) stelt dat leeftijd, inkomen en kinderen een belangrijke rol spelen bij een scheiding.

26 jaar blijkt kantelmoment

Hoe jonger men is, hoe groter de kans op scheiden. "Samenwonen op jonge leeftijd blijkt veel onstabieler dan op latere leeftijd. De leeftijd van 26 is daarbij een kantelmoment. Boven de 26 lijken de relaties iets stabieler", legt Mortelmans uit. Ook kinderen zijn doorslaggevend. "Een kind krijgen is altijd een beschermende factor voor een relatie. Kinderen onder de drie jaar zijn dat bij dit onderzoek. Zodra het jongste kind ouder is dan drie valt dat echter weg."

Wie in een economisch zwakkere positie zit, zal ook minder vaak bij elkaar blijven. Koppels blijven niet samen voor het geld of uit vrees voor de scheidingskosten, maar gaan makkelijker uit elkaar als gevolg van financiële stress.

Gouden tip?

Een geslaagd recept voor een stabiele relatie bestaat niet, maar de onderzoeker heeft misschien wel een gouden tip. "Koppels moeten sowieso goed aanvoelen of ze bij elkaar passen. Eenmaal bij elkaar is het praten en communiceren", aldus Mortelmans.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister hieronder het interview met Dimitri Mortelmans in 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet