De Brusselse favorieten van Maarten Goethals

23 september 2016
Dichter en Standaard-journalist Maarten Goethals stelt zijn lievelingsplekken in Brussel voor, ter gelegenheid van Bel10.

1. Midpoint
Café in de Vlaamsesteenweg 189, uitgebaat door een vriendelijk Turks koppel. Bij de bier komen chipjes. Ook de mogelijkheid om te eten: één maaltijd maar, afhankelijk van wat de vrouw die dag koopt en in de pot kiepert.
2. La ville de Bruges
Bistro in Anderlecht, lekker kitscherig, doodeerlijke keuken, met maandelijks wisselende suggesties. Na eerste bezoek al bijna familie van de uitbater.
3. Pizza Boom
In Schaarbeek, aan het Daillyplein. Pizza uit het vuistje te koop. Niet vettig, met dikke korst, vult goed. Betalen per gewicht, grootte zelf te bepalen.
4. De lift aan het justitiepaleis
Fantastisch panoramisch zicht over Brussel, doet schilderachtig aan, zeker als de zon ondergaat en de daken blinken van het laatste daglicht. De lift vervoert van hoog naar laag, naar de Marollen.
5. De Foodmet
Vrijdag, zaterdag, zondag: honderden standjes met fruit en groenten. Vuurwerk van geuren, ratatouille aan geluid, bombardement aan fysiek contact met trekkarretjes.
6. La Chope
Café tegenover politiekantoor van Molenbeek. Serveert nog bier, als enige in de buurt. Schoon terras, zitjes onder de bomen. Sfeer van de jaren vijftig.
7. Het frietkot aan de KVS
8. Annapurna

Indisch restaurant in de Lakensestraat. Foeilelijk interieur, heerlijk zachte satésaus. Ideaal voor eenzame mannen, die niet zelf willen koken. Goedkope Chimay Blue.
9. Bethlehem
Koddig pleintje in de buurt van het Zuidstation, met veel Griekse restaurantjes, en met frenetieke fonteintjes. Ideaal in de zomer om af te koelen of samen te hokken. Alleen soms lastige voetballende kinderen. 
10. Haachtssteenweg
richting Schaarbeek. Bezet, bezaaid met Turkse, Marokkaanse eethuisje. Tegen geen geld in het weekend dé plek om uitgebreid te gaan brunchen.