De Brusselse favorieten van Michaël Bellon

23 september 2016
Bruzz-journalist Michaël Bellon is de voorbije maanden op vele plekken in Brussel neergestreken met zijn laptop. Hij was te gast bij Bel10 en doet enkele suggesties.

1. De Brusselse cultuurtempels groot en klein, zoals het Kaaitheater, het Museum voor Schone Kunsten, Bozar, KVS, Wiels, AB, Botanique, Flagey, Bronks, Passa Porta, etcetera, etcetera. Zonder dat culturele kapitaal staan we nergens.

2. De Brusselse cafés, chique en afgeleefd, zoals Cirio, Saint Charles, Rotte Planchei, La Ruche, Archiduc, Daringman, Monk, Moeder Lambic, Greenwich, l'Esperance, etcetera, etcetera. Allemaal gratis tweede verblijven voor de dorstige stadsbewoner.

3. Het Joseph Mariënstadion van Union Saint Gilloise.
Je vindt mij vaker in het Koning Boudewijnstadion als de Rode Duivels spelen, maar ik ben jaloers op hen die zich ware supporters mogen noemen van traditieclubs als Union en RWDM. En die van Union hebben het mooiste stadion.

4. Brasserie de la Senne, Cantillon en hun collega's Brusselse brouwers van En Stoemelings en Brussels Beer Project. Allemaal jonge ondernemers die succes boeken met hun passie voor een mooi product.

5. Het Hortahuis, Museum Van Buuren, Villa Empain en andere architecturale parels op mensenmaat. Brussel herbergt op heel veel plaatsen schoonheid die niet om aandacht schreeuwt.

6. Het Zoniënwoud, de parken, de tuinwijken. In een stad krijgen ze automatisch het karakter van een oase.

7. Oud, laag Molenbeek. Ik heb een zwak voor deze gemeente waar de lange geschiedenis van arbeid en achterstelling in de huizen gebakken zit.

3. Het Vossenplein in de Marollen, waar de straatstenen een eindeloze stroom oude spullen ophoesten.

9. De Grote Markt en andere gemeentelijke pleinen zoals het Sint-Gillisvoorplein, het Dapperheidsplein in Anderlecht, het Kardinaal Mercierplein in Jette, het Kasteleinsplein in Elsene. Omwille van de combinatie van buitenleven en gemeenschapsgevoel die er vrij te verkrijgen is.

10. De metro, waar je het best kan zien wie in Brussel woont.