De Brusselse favorieten van Yamila Idrissi

23 september 2016
Yamila Idrissi, Brusselse en Vlaams parlementslid voor SPA kiest geen tien, maar twaalf favoriete plekjes in Brussel, naar aanleiding van Bel10.

1. Palais de Balkis: een culinaire bruggenbouwer

Le Palais de Balkis, Steenweg op Gent 163A, 1080 Sint Jans Molenbeek.Afgelopen zomer opende Karim Bazah een delicatessenzaak in het hartje van Sint Jans Molenbeek. In Le Palais de Balkis verbindt hij niet alleen halal en bio maar ook jong en oud, traditie en moderniteit en de linker- en rechterkant van het kanaal. Een knap staaltje creatief ondernemerschap!

2. De nieuwe Passa Porta: redt boeken van de brandstapel

Leon Lepagestraat 23, 1000 Brussel
www.passaporta.be/

In de Leon Lepagestraat is het fijn boekshoppen: onlangs opende hier de tweede vestiging van de vermaarde Passa Porta. Eerstehands kwaliteitsliteratuur, kunst-, filosofie-, geschiedenis- en kookboeken krijgen hier een tweede leven. Voor een prikje vind je hier echte pareltjes.

3. Bioshoppen in een architecturaal pronkstuk

Huidevettersstraat 75-77, 1000 Brussel
http://www.ateliersdestanneurs.be/nl/node/289

Midden in de gezellige Marollen ligt in het Wijnpaleis, waar de wijnhandel in vroegere tijden floreerde. Vandaag is het een ankerpunt in de wijk, dat plaats biedt aan allerhande bedrijven en activiteiten. De biomarkt is er een van: verse producten, rechtstreeks van de producent. Een aanrader!

4. Verfijnde vintage bij Isabelle Bajart

Kartuizersstraat 25, 1000 Brussel
www.isabellebajart.be

Met zorg uitgezocht en stijlvol: Ik spring regelmatig binnen bij Isabelle Bajart, en word steeds weer verrast door hun collectie. Ze bieden fantastische en unieke tweedehands kledingstukken in de diverse stijlen van de 20e eeuw. Jouw mooiste kleren krijgen zo een tweede leven en maken ook iemand anders blij. Ik vond er mijn lievelingssandalen voor maar 10 euro.

5. Mediterrane sferen opsnuiven op de Zuidmarkt

Baraplein en omgeving Zuidstation

Op deze Kasbah van Brussel, de grootste markt van Europa, is het heerlijk flaneren. Rond de spoorbrug van het Zuidstation verlies je je weg tussen de heerlijke kleur- en geurrijke exotische producten. Op zondag doe ik hier vaak mijn boodschappen.

6. Hip en happening meets lokaal en divers in de Bar Beton
 

Antoine Dansaertstraat 114, 1000 Brussel
 www.barbeton.be

Op het knooppunt van diverse wijken ligt mijn stamcafé: een hippe plek met als middelpunt, de naam zegt het, een robuuste betonnen bar. Heerlijke drankjes, kleine hapjes en vooral een tof personeel en publiek maken van deze bar een hotspot op de Dansaertstraat.

7. Een bastion in Brussel: De Monk

Sint Katelijnestraat 42, 1000 Brussel
www.monk.be/

Dit monument van Brussel werd enkele jaren geleden flink opgefrist. De meningen over het resultaat zijn verdeeld, maar vriend en vijand zijn het erover eens: de spaghetti die wordt geserveerd in het nieuwe restaurant achter in het café is overheerlijk.

8. Dauwens en Beernaert: een galerij met lef! www.dauwensbeernaert.com/

Stalingradlaan 26, 1000 Brussel

Jong, open en vernieuwend: de eigenaars van deze galerij gaan de uitdaging niet uit de weg: In een buurt in volle ontwikkeling ontvangen ze zowel opkomende als gevestigde kunstenaars. Een succesvolle en hoopgevende mix!

9.Muntpunt: de bibliotheek van de 21e eeuw


www.muntpunt.be

Munt 6, 1000 Brussel

Muntpunt is een kleurrijke bib, maar zo veel meer dan dat: dit splinternieuwe gebouw aan het Muntplein dient als ontmoetingsplek, er worden lezingen gegeven, interessante cursussen, mooie optredens en leuke activiteiten georganiseerd. Een mooi initiatief is het Samen Lezen: elke donderdagmiddag worden hier verhalen en gedichten van over de hele wereld voorgelezen onder het genot van een gratis kom soep.

10. Couleur Café Elk jaar eind juni –begin juli. Tours et Taxis, Brussel
www.couleurcafe.be

Elke zomer swingt de site van Thurn en Taxis de pan uit: op het exotische Couleur Café festival brengen artiesten en foodies van over heel de wereld de zomer naar Brussel: elk jaar opnieuw een bruisend stadsfeest voor alle zintuigen!

11. Parckfarm

Nog aan het Kanaal vind je de een prachtig stadsinitiatief: een serre, café en park vormen samen de Parckfarm. Hier wordt niet alleen getuinierd: muziekavonden, knutselateliers, buurtfeesten,.. Het is een ecologisch en sociaal laboratorium waar mensen samenkomen en culturen gemengd worden.

12. Koninginnengalerij

Elke keer als ik door de Koninginnengallerij loop, word ik weer aangenaam verrast door de sfeer van grandeur en oude tijden. Flaneren door deze 19e eeuwse luxe is altijd een beetje vakantie