De CIA kijkt in de wolken

5 december 2011

Mogen we nog eens een openstaande deur intrappen? "Cloud computing is een hype". In zoverre dat zelfs wij er al van gehoord hebben. En wij zijn echt niet trendgevoelig.

Allez, voor uw oma: bij cloud computing staan uw software en data niet op een fysieke drager - cfr de harde schijf van uw computer - maar ergens ter wereld op een server. De voorkant van de medaille: uw gegevens zijn altijd en overal toegankelijk. En crashbestendig. En hackerbestendig.

Keerzijde: bijna alle cloud servers - cfr Apple, Microsoft, Google - staan in de VS. En dankzij de fameuze Patriot Act (°2003) mag de Amerikaanse Inlichtingendienst daarin neuzen. Enfin, daar waarschuwen de niet-Amerikaanse concurrenten toch voor. Want een wereldwijde technologiehype is natuurlijk big business.

Het feit dat de VS alle op Amerikaanse cloud servers opgeslagen informatie kan en mag inzien, is niet populair in de rest van de wereld. En strijdig met de Europese privacywetgeving. Daar is vorige maand in Brussel - onder ander door Viviane Reding, vice-president van de Europese Commissie - een flinke boom over opgezet.

Europese firma's bouwen ook vaker hun eigen cloud servers. En Nederland heeft in september al laten weten dat het overweegt om in de VS gevestigde clouddiensten niet te laten mededinging naar overheidsopdrachten.

Enfin, het Witte Huis en het Congres zijn intussen wakker geschrokken, want cloudbusiness is miljardenbusiness. En terror mag daar dan 'the most important problem' zijn, er is ook nog zoiets als 'the economy, stupid'.

Radio 1 Select