Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"De consument moet zich geen zorgen maken wanneer hij verf gaat halen om zijn huis te schilderen"

di 13 sep. - 6:59

Doe-het-zelfzaken, apothekers en verfwinkels die producten verkopen die interessant kunnen zijn voor terroristen, moeten dat sinds deze zomer verplicht melden aan de federale politie. Om de handelaren hierop attent te maken, krijgen ze hierover binnenkort een brochure, schrijft Het Laatste Nieuws. Toch moet de gewone consument zich geen zorgen maken, zegt Kris Peeters in De Ochtend.
Doe-het-zelfzaken en apothekers moeten verdachte klanten melden
De terroristen die de aanslagen in Brussel hebben gepleegd, deden dat met bommen die vrij eenvoudig te maken zijn met producten die gewoon in de handel verkrijgbaar zijn, zoals zuurstofwater, aceton en zwavel- of zoutzuur. Die producten kan je gewoon kopen bij doe-het-zelfzaken, apothekers of verfwinkels, maar je hebt er dan wel relatief grote hoeveelheden van nodig. "De consument moet zich dus geen zorgen maken wanneer hij verf gaat halen om zijn huis te schilderen", zei minister van Economische Zaken Kris Peeters (CD&V) geruststellend in "De Ochtend".

 

Wat moet je als handelaar doen?

Door de nieuwe wetgeving moeten handelaren elke “verdachte transactie” verplicht melden, zelfs als de verkoop niet doorgaat. “Maar de handelaar moet natuurlijk geen politieman spelen of zichzelf in gevaar brengen", verzekert minister Kris Peeters. "Hij moet gewoon een melding maken. Het is natuurlijk het beste dat de verkoop niet doorgaat, maar als dat toch gebeurt of er zijn duidelijke aanwijzingen dat er iets niet koosjer is, moet de handelaar naar de federale politie bellen."

Concreet gaat het om gevallen waarbij klanten zich zenuwachtig gedragen, geen logische uitleg kunnen geven over hun aankoop van één van de verdachte producten of een grote bestelling contant wil betalen. Dat moeten handelaren dat melden bij de federale politie telefonisch of via mail, .

Wie zich niet aan de wet houdt en de gevaarlijke producten niet volgens het boekje verkoopt of aankoopt riskeert tot vijf jaar cel en een boete tot 100.000 euro.

Lees meer op deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet