De coronabarometer is er: zo zal hij werken en met deze (soepelere) maatregelen gaan we van start

22 januari 2022
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer goedgekeurd. Dat is een instrument met drie kleuren - geel, oranje en rood - dat de politiek zal gebruiken om de coronamaatregelen in verschillende sectoren te versoepelen of te verstrengen, afhankelijk van de ziekenhuiscijfers. De coronabarometer wordt vanaf 28 januari ingevoerd. We starten in code rood.

Zouden we nog naar de film, de fitness of naar een café mogen gaan? Vooralsnog was het telkens koffiedik kijken en medialekken lezen als de ministers de koppen bijeenstaken om te beslissen over nieuwe coronamaatregelen. Dat moest beter, zo beseften ook de ministers.

Daarom gaf het Overlegcomité coronacommissaris Pedro Facon eind vorig jaar de opdracht om - opnieuw - een coronabarometer uit te werken. In het najaar van 2020 was die oefening ook al eens gemaakt, maar de barometer bleef maar op de tekentafel liggen. Tot nu.

Hij heeft weer aan een zijden draadje gehangen, maar het Overlegcomité heeft de coronabarometer nu eindelijk goedgekeurd en hij zal vanaf 28 januari gebruikt worden, kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) aan op de persconferentie na het Overlegcomité.

Drie kleuren

Maar wat is die coronabarometer nu? “Het is een beslissingsinstrument voor het Overlegcomité dat de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en dat ervoor moet zorgen dat de beslissingen die genomen worden transparanter zijn”, zo legde De Croo uit.

Concreet is het een instrument met drie kleuren, die aangeven hoe slecht of goed de coronasituatie in België is. “Bij code geel is de situatie onder controle, bij code oranje is de druk op de zorg toegenomen en bij code rood is er een risico op overbelasting van de zorg”, aldus de premier.

Om over te gaan van de ene naar de andere code zal het Overlegcomité zich baseren op de ziekenhuiscijfers, met na het aantal nieuwe opnames per dag en het aantal covidpatiënten op de diensten voor intensieve zorg:

Let wel: “De barometer zal geen automatische piloot zijn”, merkt premier De Croo er meteen bij op. “Het Overlegcomité zal bepalen in welke code we ons bevinden en de maatregelen vastleggen die horen bij die code.”

De politieke leiders zullen naast de ziekenhuiscijfers een bredere analyse blijven maken van de situatie. Zo zal bijvoorbeeld ook altijd gekeken worden naar het welzijn en de motivatie van de bevolking. We mogen ons niet blindstaren op de cijfers, want er wordt o.a. ook gekeken welke kant de cijfers opgaan.

"Vandaag zitten we bijvoorbeeld op intensieve zorg met een bezetting waarmee we in code oranje zouden zitten, terwijl we met de ziekenhuisopnames in code rood zouden zitten. Maar we zien dat de ziekenhuisopnames stijgen. Mochten ze dalen zouden we de situatie anders beoordelen", verklaarde premier De Croo.

Drie domeinen

Het Overlegcomité heeft beslist dat we op 28 januari alvast beginnen in code rood. Voorlopig zijn alleen de maatregelen voor deze code uitgelegd. Volgende week zullen de maatregelen voor de andere codes worden bekendgemaakt.

Maar vanaf volgende week vrijdag zullen dus de strengste maatregelen gelden voor de betrokken sectoren, zijnde de horeca, groepsactiviteiten en de evenementensector. Al zijn er ook een aantal versoepelingen tegenover nu.

Onderwijs en sociale contacten zullen niet opgenomen worden in de barometer. Dat heeft premier De Croo nadrukkelijk gezegd. "Want dat zijn zaken die je pas zal sluiten als je in een heel slechte situatie zit. En we doen alles om ervoor te zorgen dat we het onderwijs niet moeten sluiten of niet moeten bepalen wat je thuis wel of niet mag doen."

Een overzicht van de maatregelen die vanaf 28 januari zullen gelden:

Evenementen

In de evenementensector mogen vanaf 28 januari zowel binnen- als buitenevenementen georganiseerd worden, als het publiek tenminste blijft zitten. Bij theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden is dus publiek welkom, maar dansfeesten blijven nog verboden.

Wie naar zo’n toegelaten evenement gaat, zal een mondmasker moeten dragen en het Covid Safe Ticket (CST) is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 200 personen. Zalen die een grotere capaciteit hebben, mogen tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan en zelfs 100 procent als ze hun CO₂-meters onder de 900 ppm kunnen houden. Ventileren is dus de boodschap.

Horeca 

Wie een pintje wil gaan drinken of een hapje wil eten, moet vanaf 28 januari niet om 23 uur de weg naar de uitgang zoeken, maar krijgt nog tot middernacht respijt, want de cafés en restaurants moeten om 0.00 uur de deuren sluiten.

Verder blijft onder code rood alles bij het “oude” in de horeca: mondmaskers voor personeel en klanten die zich verplaatsen, Covid Safe Ticket tonen en maximaal zes personen per tafel. De discotheken blijven gesloten.

Vrije tijd

Op het vlak van vrije tijd, blijven georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, het verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening toegelaten. Binnen mag je voor georganiseerde activiteiten met maximaal 80 personen samenkomen en buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen worden ook toegestaan.

Verder mogen heel wat zaken de deuren weer openen: pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Bron: VRT NWS