De Croo: "Neen tegen CETA betekent langzame afbrokkeling van Europees project"

25 oktober 2016
Als de Waalse regering volhardt in zijn tegenstand tegen het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, betekent dat de afbrokkeling van het Europese project. Daarvoor waarschuwt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. Maar De Croo blijft positief. "Ik ga er wel nog van uit dat CETA nog kan ondertekend worden", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Zeven jaar onderhandeld

De Croo toont weinig begrip voor de positie van Waals minister-president Paul Magnette (PS) over CETA. "De Europese Unie heeft de voorbije zeven jaar onderhandeld. Vanuit Wallonië is er nooit enige vorm van kritiek geweest. De Duitse socialisten hadden twee jaar geleden al vragen bij de arbitrage waar Magnette het nu over heeft."

"Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit voor Magnette een politiek spelletje is, waarbij hij de Belgische en Europese reputatie als speeltje gebruikt. Maar je kan niet met 4 miljoen inwoners 500 miljoen Europeanen gijzelen, op een bepaald moment moet dat stoppen."

De afslag richting afbrokkeling

Volgens De Croo raakt de discussie rond CETA aan de fundamenten van de Europese Unie en de rol van België binnen de EU. 

"Wij zijn altijd de voortrekker geweest van Europese integratie, en we zijn een van de landen die het meeste voordeel haalt uit Europa. Als wij nu opeens de grote Europese sceptici gaan zijn en in vraag gaan stellen of de EU nog verdragen kan afsluiten en daar "neen" op zeggen, dan moet je weten dat je de afslag genomen hebt van de langzame afbrokkeling van het Europese project."

Wereldhandel = goed

Voor de volledigheid: ook de Brusselse regering - waar Open VLD deel van uitmaakt - houdt CETA nog tegen. "Maar binnen mijn partij is er geen verdeeldheid over CETA", verduidelijkt De Croo. "Als je kijkt naar de evolutie van de wereldhandel, dan kan je alleen maar zien dat dat ervoor gezorgd heeft dat kmo's kunnen groeien en landen kunnen vooruitgaan."

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select