Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

De Croo over formatie en begrotingstekort: "Elke maand die we verliezen, komt er 150 miljoen bij"

ma 22 jul. - 9:26

Het structurele begrotingstekort voor dit jaar zal oplopen tot zo'n 7 miljard euro. Dat blijkt uit een raming van het Monitoringcomité. Het tekort is daarmee 4 miljard euro groter dan wat de regering aanvankelijk had vooropgesteld.
De Croo

Over wie daarvoor verantwoordelijk is, lopen de meningen  uiteen, maar minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) hamert er wel op dat er geen tijd meer te verliezen is om een nieuwe regering te vormen.

et rapport van het Monitoringcomité - een groep ambtenaren die de begroting in het oog houden - oogt niet rooskleurig voor de federale regering. Het begrotingstekort voor dit jaar wordt nu geëvalueerd op 1,5 procent van het bruto binnenlands product, wat neerkomt op zo'n 7 miljard euro.

Dat is 2,2 miljard euro slechter dan in 2018 en vooral: het is een pak slechter dan waar de regering aanvankelijk op had gemikt voor dit jaar bij de opmaak van de begroting, namelijk een tekort van 0,7 procent. "Als de volgende regering de begrotingsdoelstelling voor 2019 bevestigt, zal de inspanning dit jaar 4 miljard euro bedragen", klinkt het.

Het grotere tekort komt er door tegenvallende belastinginkomsten. Die zouden dit jaar 1,9 miljard minder binnenbrengen dan verwacht, door een minder gunstig economisch klimaat. De uitgaven voor de sociale zekerheid zouden dan weer ruim 550 miljoen extra kosten aan de begroting.

"De val van de regering"

De ontslagnemende ministers wijzen op de val van de regering eind vorig jaar. "Een volwaardige regering had in het voorjaar een begrotingscontrole kunnen uitvoeren. We hadden rekening kunnen houden met nieuwe economische realiteiten en we hadden adequaat kunnen reageren met een reeks maatregelen. Dit is in lopende zaken helaas niet het geval", verklaart minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

Ook minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) noemt het slechte begrotingsvooruitzicht een gevolg van de val van de regering. "Elk uur, elke dag, elke maand die we verliezen heeft een kostprijs. Ons land kan zich letterlijk niet veroorloven te treuzelen. We moeten zo snel mogelijk aan de slag.”

De Croo wijst in "Terzake" op de oplopende kosten van de vergrijzing. "Elke maand die we verliezen, is dat 150 miljoen uitgaven en pensioenen die erbij komt."

"Dat er sinds eind 2018 een ontsporing is gebeurd is een zeer jammere zaak, maar daarvoor ga ik de verantwoordelijkheid niet dragen", Kijkt De Croo in de richting van de N-VA, die eind vorig jaar uit de regering stapte. "Ik wil de verantwoordelijkheid nemen tot eind 2018. Wat daarna is gebeurd, is bijzonder jammer.

Zijn N-VA-voorganger Johan Van Overtveldt is het daarmee niet eens en verwijst naar de maatregelen uit het zomerakkoord die niet allemaal zijn uitgevoerd.

Voor Kamerlid Hendrik Bogaert, de begrotingsspecialist van CD&V, heeft geen van beiden hier gelijk. "Ik denk dat de begroting in het begin niet goed was opgesteld door minister Jamar (MR)", zegt Bogaert in "De wereld vandaag", op Radio 1. "De waarheid is dat die begroting sowieso ging ontsporen, vroege regeringsval of niet. Dit zat eraan te komen. Men heeft niet op tijd de nodige maatregelen genomen die op lange termijn sociaal-economische welvaart en een begrotingsevenwicht zouden  geven."

"Het zijn de lijken die ze in de kast gestopt hebben die er nu uit vallen", reageert SP.A-voorzitter John Crombez in "De wereld vandaag". "Ze hebben voor de verkiezingen het monitoringcomité laten berekenen over hoeveel het ging. We mochten het niet weten en ze bleven maar zeggen dat het ging meevallen."

"Mijn analyse is dat de val van de regering maar voor een heel klein deel daarvan de oorzaak is", aldus Crombez. "Het zit hem veel meer in wat ze samen hebben beslist, namelijk maatregelen  nemen zonder dat er financiering was." De SP.A-voorzitter verwijst naar de taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting, die volgens hem niet gefinancierd waren.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet